EO

Zintuiglijke onzekerheid in het brein onderzocht

07 juni 2016 om 09:58 uur - Nijmegen

Mensen nemen continu beslissingen op basis van onbetrouwbare informatie uit de zintuigen. Janneke Jehee, neurowetenschapper bij het Donders Institute van de Radboud Universiteit, gaat met een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro onderzoeken hoe het brein omgaat met deze zintuiglijke onzekerheid.


Meestal vertrouwen we onze zintuigen en geloven we dat ze solide informatie overdragen van de wereld naar onszelf. Maar feitelijk is die inkomende informatie incompleet en zit vol met ruis. Toch zijn we in staat om beslissingen te nemen. Tijdens het autorijden schatten we bijvoorbeeld continu in wat de afstand is tussen onze eigen auto en de auto vóór ons. Zelfs met de onzekerheid van die schatting houden we rekening. Maar hoe beslissen we nou precies wanneer we afremmen en wanneer niet? Hoe maakt ons brein nuttige informatie van de onzekere signalen uit de zintuigen?

 

Nieuwe modellen, nieuwe mogelijkheden

Tot nu toe is de zintuiglijke onzekerheid in het brein nooit tot in detail onderzocht, omdat geschikte analysemethoden ontbraken. Janneke Jehee en haar onderzoeksgroep van het Donders Institute ontwikkelden computermodellen waarmee de onzekerheid van zintuiglijke informatie beter te meten is met behulp van functionele MRI. Deze methode opent een wereld vol mogelijkheden binnen het vakgebied.

 

Onzekere informatie decoderen

De komende vijf jaar gaat Jehee haar ERC-beurs gebruiken om te onderzoeken hoe ons brein ‘beslist' wat we zien bij inkomende onzekere zintuiglijke informatie. Dat onderzoek kan leiden tot belangrijke kennis over bepaalde afwijkingen in de visuele informatieverwerking die gelinkt worden aan variabele of onzekere zintuiglijke input, bijvoorbeeld een lui oog. Meer kennis over hoe we die onzekere informatie decoderen helpt ook bij het ontwikkelen van toepassingen die hersenactiviteit ‘lezen', zoals kunstmatige ledematen voor mensen met een verlamming.

 

Gerelateerd nieuws

3D-animatie met een pennenstreek (video)

Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is…

Elektronische neus spoort pesticiden en zenuwgas op

Een elektronische neus die schadelijke stoffen, zoals pesticiden en chemische wapens, in zeer lage concentraties kan opsporen, is nu mogelijk. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van het Centrum voor…

Amsterdam Arena en Holst Centre onderzoeken luchtkwaliteit in stadion

Amsterdam Arena en Holst Centre gaan samen een systeem voor het bewaken van de luchtkwaliteit (air quality monitoring, AQM) demonstreren tijdens een concert van Rihanna op 17 juni. Het systeem is gebaseerd op een…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Student Appeals, Complaints and Misconduct Caseworker

University of Westminster - Quality and Standards Office, Academic Registrar’s Department<br />Salary: £34,029 to £38,252 per annum (Incl. LWA)

Lecturer in Psychotherapy - Academic Education Pathway

King's College London - Department of Psychological Medicine<br />Salary: £51,974 per annum pro rata, including London Weighting Allowance

Research Assistant

Queen Mary University of London - School of Languages, Linguistics and Film<br />Salary: £36,572 per annum pro rata.

Research Fellow in Digital Twin for Hydropower at UCL

UCL - The Bartlett Faculty<br />Salary: £42,099 to £50,585

Policy Fellow (Public Finance)

UCL - Institute for Innovation and Public Purpose (IIPP) <br />Salary: £42,099 to £50,585

Meer externe vacatures »