EO

Werknemer verliest twee vingers in stofafzuigingsmachine

15 juli 2013 om 12:06 uur

Een brouwerij in Dorset, Verenigd Koninkrijk werd onlangs vervolgd nadat een medewerker twee vingers had verloren in een niet-beveiligde machine.


De werknemer probeerde een blokkade in een stofafzuigingsmachine te verwijderen bij een brouwerij (Hall &Woodhouse Ltd) in Blandford, VK tijdens een nachtdienst op 27 augustus 2012.
Hij stak zijn hand in de goot van de afzuigkap om een blokkade te verwijderen, maar zijn rechterhand kwam in contact met de roterende klep die nog liep. Zijn midden-en wijsvinger werden hierbij doorgesneden.
De werknemer moest vijf operaties ondergaan en heeft onlangs zijn werk weer kunnen hervatten.

Risico’s

Het incident werd onderzocht door de Health and Safety Executive (HSE, de Engelse Arbeidsinspectie) die het bedrijf vervolgde en waarvan de rechtszaak op 8 juli voorkwam. 
De rechtbank kreeg te horen dat het bedrijf de graan stofafzuiger had verplaatst van het oude brouwhuis, waar de machine buiten stond, naar een nieuwe locatie. De werknemers werd opgedragen om de machine te legen wanneer dat nodig was. 
De HSE vond dat Hall en Woodhouse niet had voldaan aan het analyseren van de risico's van de machine op de nieuwe locatie. Het was te verwachten dat werknemers een blokkade in de machine zouden proberen te verwijderen. Er had dus een beveiliging moeten zijn die de toegang van werknemers tot gevaarlijke bewegende onderdelen had moeten voorkomen. De brouwerij kreeg een boete van £ 6000 en werd veroordeeld tot het betalen van £ 10.000 aan proceskosten.

Conclusie

HSE inspecteur Fiona Coffey:
"Dit ongeluk had gemakkelijk voorkomen kunnen worden door het uitvoeren van een passende beoordeling van de risico's van de nieuwe locatie van de afzuigkap. Dit zou de noodzaak voor het bewaken van de toegang tot de gevaarlijke roterende klep in de goot hebben geïdentificeerd.
"Het bedrijf had de medewerkers ook voorlichting en instructie moeten geven over hoe ze blokkades binnen de afzuigkap veilig zouden kunnen verwijderen. Doordat deze maatregelen niet zijn genomen, heeft een medewerker ernstig letsel opgelopen. "
Voor meer informatie ga naar: http://www.hse.gov.uk/risk/index.htm

 

Gerelateerd nieuws

Boete voor recyclingbedrijf na ongeluk aan transportband

Een recyclingbedrijf in Nantwich (UK) is beboet naar aanleiding van een ongeval in 2013. Bij het ongeval raakte een 24-jarige werknemer ernstig gewond toen hij werd meegesleurd in een transportband die niet beveiligd was…

Safe Maintenance Awards Benelux 2016 uitgereikt

Tijdens de vakbeurs Maintenance 2016 in de Antwerp Expo werd voor de zesde keer de Safe Maintenance Award Benelux (SMAB) toegekend aan een technische dienst en een technische dienstverlener die onderhoud uitvoeren op een…

Het Grote Atex-congres 2016

Op dinsdag 31 mei 2016 organiseert NCOI Techniek in Den Bosch Het Grote Atex-congres. Het evenement in Congrescentrum Brabanthallen heeft het motto ‘Compliancy: impact 2016 en verder’.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Innovation and Collaboration Manager, Q

The Health Foundation<br />Salary: £56,662 per annum plus excellent benefits

Senior Project Officer (Attainment)

King's College London - Student Transition & Outcomes - Students & Education<br />Salary: £37,322 to £42,099 per annum, including London Weighting…

Research Manager

The Health Foundation<br />Salary: £63,248 per annum plus excellent benefits

Blizard Institute Manager

Queen Mary University of London - VP Health's Office<br />Salary: £61,896 to £69,114 per annum.

SF Research Contracts Manager

Royal Holloway, University of London - Research and Innovation<br />Salary: From £39,233 per annum - including London Allowance

Meer externe vacatures »