EO

3D-animatie met een pennenstreek (video)

25 juli 2016 om 23:33 uur - Lausanne

Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is professionele software die door iedereen kan worden gebruikt, van onafhankelijke kunstenaars tot animatiestudio's.


Ontluikende kunstenaars zullen weldra animatiefilms kunnen maken zonder dat ze hoeven te beschikken over een Hollywood- budget. Dat hebben ze te danken aan Mosketch, software die gezamenlijk is ontwikkeld door de EPLF en start-up Moka Studio. Met slechts een paar pennenstreken kunnen kunstenaars cartoonkarakters, dieren en andere figuren laten springen, rennen, zwemmen en dansen. En hoewel Mosketch prestaties levert die vergelijkbaar zijn met de duurste annimatie-applicaties, is er geen geavanceerde 3D know-how nodig om ermee te kunnen werken. "De kracht van onze software is dat hij 2D-schetsen eenvoudig omzet in 3D, zodat kunstenaars op naadloze en natuurlijke manier 3D-animaties kunnen creëren", zegt Benoît Le Callennec, medeoprichter en CEO van Moka Studio.

 

Mosketch werkt door het samenvoegen en verbeteren van twee belangrijke animatiemethoden: ‘direct kinematics', waarbij de animator alle gewrichten van een figuur individueel verandert, en ‘inverse kinematics' waarbij hij elk lichaamsdeel van het figuurtje kan leiden. Met de software kan de kunstenaar transparant omschakelen van de ene methode naar de andere - iets wat bij de huidige zwaargewichten in de markt niet mogelijk is - en zo een complete lichaamshouding modelleren met slechts een paar schetsen. Bovendien ontbreekt het bij de meeste beschikbare applicaties aan flexibiliteit, omdat zij een moeizame voorbereiding vereisen voor elk karakter.

 

 "Dank zij onze geavanceerde mathematische modellen kunnen kunstenaars elk 3D-karakter animeren, zonder veel voorwerk. Daarom is onze software veel eenvoudiger in het gebruik", zegt Ronan Boulic, hoofd van de Immersive Interaction Research Group van EPFL.

 

Een andere innovatie in Mosketch is de uitgebreide algoritme die wordt gebruikt om de houdingen van 3D-karakters te berekenen. Die algoritme draait in parallelle verwerking, waardoor hij 10 tot 150 keer sneller is en de houding van de karakters in real time kan worden gevormd. En het is ook geschikt om te worden gebruikt in andere onderzoekstoepassingen, zoals virtual reality en robotica. "Een fundamentele uitdaging in virtual reality is het verkorten van de vertraging tussen de beweging van de gebruiker en de corresponderende verandering in wat hij ziet. De algoritme die we maakten voor Mosketch kan interacties in complexe modelleeromgevingen versnellen, zoals in virtuele prototypen voor productieprocessen of gecompliceerde taken voor robots, of zelfs het ontwikkelen van humanoïde robots", aldus Boulic.

 

Kijk voor meer informatie op http://www.mokastudio.com/  

 

Gerelateerd nieuws

konstantina

Slim opladen elektrische auto's laat stroomprijs dalen

Een elektrische auto volledig opladen kost soms meer energie dan een huishouden in een hele dag gebruikt. Als bestuurders thuiskomen van hun werk en allemaal op hetzelfde moment hun auto opladen, zou dat zelfs het…

€ 850.000 voor onderzoeksprojecten Avans en MKB

Onderzoekers van Avans Hogeschool hebben € 850.000 financiering binnengehaald voor onderzoek samen met het MKB. Het nationaal regieorgaan praktijkgericht onderzoek SIA kende in deze ronde 16 financieringen toe. Drie…

Webinar 'Gezond en Veilig Werken in Tijden van Robot1ser1ng'

Robotisering is een ontwikkeling die onze samenleving en economie grondig verandert. Dit gaat niet automatisch.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Recreational Sport Supervisor

Queen Mary University of London - Students' Union<br />Salary: £27,979 to £30,685 per annum.

Senior Security Operations Analyst

Queen Mary University of London - IT Services<br />Salary: £52,549 to £58,595 per annum.

Halls Manager

Queen Mary University of London - Estates and Facilities Directorate<br />Salary: £31,421 to £38,165 per annum.

Postdoctoral Research Associate in Computer Vision for Earth Systems

Queen Mary University of London - Digital Environment Research Institute<br />Salary: £42,405 to £49,785 per annum

IALS Digital Senior Library Assistant

University of London - School of Advanced Study<br />Salary: £29,216 per annum

Meer externe vacatures »