EO

Amsterdam Arena en Holst Centre onderzoeken luchtkwaliteit in stadion

15 juni 2016 om 13:13 uur - Amsterdam

Amsterdam Arena en Holst Centre gaan samen een systeem voor het bewaken van de luchtkwaliteit (air quality monitoring, AQM) demonstreren tijdens een concert van Rihanna op 17 juni. Het systeem is gebaseerd op een innovatief IoT sensorplatform van Holst Centre. Een netwerk van multi-sensor nodes meet de omgevingsomstandigheden op diverse plaatsen, van het veld tot het dak. De meetgegevens worden doorgestuurd naar de Arena Innovations Room en kunnen worden gebruikt voor het fijnregelen van het klimaat in het stadion.


Bij concerten kan de Arena plaats bieden aan 68 000 mensen. Het dak kan volledig worden gesloten bij slecht weer, of om geluidsoverlast te voorkomen. Weersomstandigheden, het aantal bezoekers en openen of sluiten van het dak kunnen het klimaat in het stadion beïnvloeden. Bovendien kunnen mensen verschillende omstandigheden ervaren, afhankelijk van de plaats waar zij zich in het stadion bevinden.  

"Onze eerste prioriteit is te zorgen dat bezoekers de best mogelijke omstandigheden ervaren. Een belangrijke factor daarbij zijn de omgevingsomstandigheden en het comfort voor alle bezoekers. En we onderzoeken actief hoe innovatie en techniek ons kunnen helpen om dat in het kader van ons Amsterdam Innovations Arena initiatief te realiseren. Samenwerking met Holst Centre onderstreept die visie", aldus een woordvoerder van de Arena..

 

De test wordt gedaan met een draadloos netwerk met low-power multi-sensor nodes. Elke node kan verschillende parameters meten; deze demo richt zich op temperatuur, relatieve vochtigheid en CO2-niveaus. De sensordata worden via een gateway doorgegeven aan het internet en teruggekoppeld naar het regelcentrum in de Arena Innovations Room. Hier wordt de informatie op een scherm gepresenteerd, als getalen, een grafiek of een kaart. 

 

Het systeem levert realtime informatie over de luchtkwaliteit en maakt het mogelijk om plekken waar te nemen met verminderde luchtkwaliteit. Het werkt ook als een early-warning systeem voor afnemende luchtkwaliteit. In een volgende stap wordt het IoT sensornetwerk opengesteld voor innovators, die dan andere applicaties voor het stadion van de toekomst kunnen testen. 

 

"Omgevings-monitoring en de rol daarvan bij het verbeteren van comfort en gezondheid is van belang voor de hele wereld en een belangrijk research-topic van Holst Centre. We hebben een modulair, laagvermogen platform ontwikkeld voor milieubewaking via het Internet of Things. Dat platform kan eenvoudig worden uitgebreid voor het meten van een scala aan omstandigheden, zoals vervuiling, trilling, lichtintensiteit en meer. De samenwerking met wereldberoemde namen als de Amsterdam Arena biedt ons de kans om onze technologie te testen en het potentieel ervan te demonstreren", zegt René Elfrink, projectleider IoT testbeds bij Holst Centre.

 

 

Gerelateerd nieuws

3D-animatie met een pennenstreek (video)

Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is…

Wijnmakers

Wijn maken op microschaal

Een Amerikaanse professor ontwerpt samen met de Technische Universsiteit van Lausanne (EPFL) een miniatuur toestel voor het non-stop produceren van wijn en het beproeven van verschillende fermentatieprocessen. Het…

schema

Snelle verbinding tussen licht en elektronica

RUG-chemicus Ryan Chiechi heeft een systeem gemaakt dat met behulp van licht binnen enkele picoseconden van lage naar hoge geleiding is te schakelen. Op termijn kan zo'n systeem met behulp van organische moleculen…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Research Project Officer

Imperial College London - Academic Services<br />Salary: £38,977 to £43,360 per annum

Lecturer / Senior Lecturer in Information Systems Management (T&S and T&PP)

Queen Mary University of London - School of Electronic Engineering and Computer Science<br />Salary: £49,785 to £69,114 per annum (pro-rata)

Product Developer

Imperial College London - Chief Operating Team<br />Salary: £54,927 to £65,935 per annum

Research Associate in Influenza Viruses

Imperial College London - Faculty of Medicine<br />Salary: £46,593 to £54,630 per annum

Postdoctoral Research Assistant

Queen Mary University of London - Barts Cancer Institute<br />Salary: £40,223 to £49,785

Meer externe vacatures »