EO

Elastische elektronica; tot vier maal eigen lengte (video)

07 maart 2016 om 23:59 uur - Lausanne (Zwitserland)

Wetenschappers van de Zwitserse technische universiteit EPFL hebben geleidende verbindingen ontwikkeld die tot op vier maal hun originele lengte kunnen worden uitgerekt. Ze kunnen worden gebruikt in kunstmatige huid, intelligente kleding en sensoren op het lichaam.


Geleidende sporen worden gewoonlijk hard geprint op een PCB. Maar de geleiders die EPFL heeft ontwikkeld zijn totaal anders: ze zijn bijna even flexibel als rubber en kunnen in alle richtingen worden uitgerekt. En dat kan een miljoen keer worden gedaan, zonder dat ze beschadigen of dat de geleiding wordt onderbroken.

 

De nieuwe metallische en deels vloeibare film biedt een uitgebreid scala aan toepassingen. Hij kan worden gebruikt voor het maken van circuits die kunnen torderen en rekken - ideaal voor kunstmatige huid op protheses of robots. Hij is ook te integreren in textiel, zodat ‘connected' kleding kan worden gemaakt. En omdat hij de vorm en bewegingen van het menselijk lichaam volgt, is hij ook heel geschikt voor sensoren die bepaalde biologische functies moeten bewaken.

 

"We kunnen allerlei soorten toepassingen bedenken, in complexe vormen die bewegen of telkens veranderen", zegt Hadrien Michaud, doctoraalstudent op het Laboratory for Soft Bioelectronic Interfaces (LSBI) en een van de auteurs van een artikel over het onderzoek.

 

Er is buitengewoon veel onderzoek gedaan ten behoeve van de ontwikkeling van een elastisch elektronicacircuit. Het is een behoorlijk uitdaging, want alle traditioneel gebruikte componenten zijn rigide. Het aanbrengen van vloeibaar metaal op een polymeer film met elastische eigenschappen lijkt een veelbelovende benadering.

 

Dun en betrouwbaar

Vanwege de hoge oppervlaktespanning van sommige van deze vloeibare metalen, zijn tot dusverre alleen experimenten gedaan met relatief dikke structuren. "Met de depositie- en structureermethoden die wij nu hebben ontwikkeld, is het mogelijk om heel smalle sporen te maken - van enkele honderden nanometer dik - die toch heel betrouwbaar zijn", zegt Stéphanie Lacour, houdster van de Bertarelli Foundation Chair in Neuroprosthetic Technology en leider van het lab.

 

Naast de unieke productietechniek ligt het geheim van de wetenschappers in de keuze van ingrediënten: een legering van goud en gallium. "Gallium heeft niet alleen goede elektrische eigenschappen, maar ook een laag smeltpunt van ongeveer 30 °C", zegt doctoraalstudent en medeauteur Arthur Hirsch. "Het smelt dus in je hand en dank zij een proces dat bekend is als supercooling blijft het vloeibaar bij kamertemperatuur en zelfs minder". De laag goud zorgt ervoor dat het gallium homogeen blijft, en niet uit elkaar valt in druppels, als het in contact komt met het polymeer. Dat zou fataal zijn voor de geleiding.

 

 

Gerelateerd nieuws

3D-animatie met een pennenstreek (video)

Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is…

Wijnmakers

Wijn maken op microschaal

Een Amerikaanse professor ontwerpt samen met de Technische Universsiteit van Lausanne (EPFL) een miniatuur toestel voor het non-stop produceren van wijn en het beproeven van verschillende fermentatieprocessen. Het…

schema

Snelle verbinding tussen licht en elektronica

RUG-chemicus Ryan Chiechi heeft een systeem gemaakt dat met behulp van licht binnen enkele picoseconden van lage naar hoge geleiding is te schakelen. Op termijn kan zo'n systeem met behulp van organische moleculen…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Research Project Officer

Imperial College London - Academic Services<br />Salary: £38,977 to £43,360 per annum

Lecturer / Senior Lecturer in Information Systems Management (T&S and T&PP)

Queen Mary University of London - School of Electronic Engineering and Computer Science<br />Salary: £49,785 to £69,114 per annum (pro-rata)

Product Developer

Imperial College London - Chief Operating Team<br />Salary: £54,927 to £65,935 per annum

Research Associate in Influenza Viruses

Imperial College London - Faculty of Medicine<br />Salary: £46,593 to £54,630 per annum

Postdoctoral Research Assistant

Queen Mary University of London - Barts Cancer Institute<br />Salary: £40,223 to £49,785

Meer externe vacatures »