EO

EC-Rat vindt de oorzaak van corrosie op printplaten

06 juli 2015 om 09:51 uur - Kopenhagen (Denemarken)

Elektronicafabrikanten over de hele wereld hebben te kampen met corrosie op printplaten - soms leidend tot afgekeurde producten of klachten van klanten. De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar manieren om aggresieve fluxresiduen te detecteren. Deze fluxreasten kunnen in vochtige omgevingen corrosie veroorzaken. De Technische Universiteit van Denemarken heeft nu een eenvoudige spray ontwikkeld voor elektronicaproducenten. Danfoss Power Electronics hoort bij de eerste enthousiaste gebruikers van dit product.


Om de fluxresten te detecteren wordt gebruik gemaakt van een gel met pH-gevoelige kleurindicator, die wordt verwarmd in een microgolfoven en vervolgens wordt gesproeid op de printkaart. De pH-indicator in de spray detecteert organische zuurresten na het fluxproces en maakt ze zichtbaar in de vorm van 'hot spots'.  Volgens Danfoss is dit het eerste product dat elektronicafabrikanten zal helpen bij het terugdringen van klachten. En dat bespaart hen niet alleen grote bedragen, maar leidt ook tot meer tevreden klanten en eindgebruikers.

 

Bij Danfoss Power Electronics wordt de nieuwe uitvinding, EC-Rat genaamd, gebruikt bij de analyse van nieuwe printkaarten en componenten die worden aangeleverd door externe toeleveranciers, en ook voor foutdetectie na proeven met aggressief gas en vocht of bij falende producten die al op de markt zijn.   Een zegsman van  Danfoss Power Electronics verklaart: "EC-Rat maakt een heel snelle analyse mogelijk - binnen een paar uur in plaats van een paar dagen met conventionele analysmethoden. Daarmee is het trouwens ook praktisch onmogelijk om onderscheid te maken tussen tinvervuiling en fluxresten.  De mate van fluxvervuiling kan worden bepaald met behulp van en kleurenkaart en met EC-Rat is het mogelijk om de fluxvervuiling op de binnegekomen boards te vergelijken met de speificaties in de procurement documenten."

 

Voor Danfoss is het van het grootste belang  dat printkaarten van toeleveranciers snel kunnen worden geanalyseerd tijdens de productie- en inspectieprocsen.  . Want er is een aanzienlijk verschil tussen het herstellen van problemen die worden veroorzaakt door tinvervuiing en problemen door fluxresiduen. Als er veel fluxresiduen worden geconstateerd is de kans groot dat in vochtige omgevingen corrosie optreedt. Tincontaminatie kan worden aangetoond met  SEM, maar fluxcontaminatie komt veel vake voor.  

De conslusie van Danfoss Power Electronics is dan ook duidelijk:  "EC-Rat is een cruciaal hulpmiddel bij elektronica-assemblage, bij het solderen en  overal waar printkaarten worden getest", zegt Jørgen Stenstrup, productieprocesexpert bij Danfoss.

 

De Deense wetenschapers die het geoctrooieerde product ontwikkelden, twijfelen er ook niet aan dat hun uitvinding van groot belang is voor elektronicabedrijven. "We krijgen heel positieve reacties van elektronicabedrijven die het product al hebben gebruikt. De elektronicasector is al lang op zoek naar een oplossing voor corrosie". Aldus een zegsman van de universiteit.

 

Het product zal deels worden verkocht via de EC-Rat website (http://www.ec-rat.com/) en deels door internationale leveranciers van productie-apparatuur.

 

Gerelateerd nieuws

schema

Snelle verbinding tussen licht en elektronica

RUG-chemicus Ryan Chiechi heeft een systeem gemaakt dat met behulp van licht binnen enkele picoseconden van lage naar hoge geleiding is te schakelen. Op termijn kan zo'n systeem met behulp van organische moleculen…

Elektronische neus spoort pesticiden en zenuwgas op

Een elektronische neus die schadelijke stoffen, zoals pesticiden en chemische wapens, in zeer lage concentraties kan opsporen, is nu mogelijk. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van het Centrum voor…

Team Delft wint Amazon Picking Challenge

Een team ingenieurs uit Delft heeft de Amazon Picking Challenge gewonnen. ‘Team Delft' won vrijdag en zaterdag beide finales, waarbij hun robot geheel autonoom met succes een breed scala aan producten heeft…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Postdoctoral Research Associate in Cancer Cell Biology

King's College London<br />Salary: £43,205 to £45,521 per annum, including London Weighting Allowance.

Research Fellow

UCL - Neural Computation Lab - Wolfson Institute for Biomedical Research<br />Salary: Not specified

Teaching Fellow in Business Innovation

Imperial College London - Faculty of Engineering<br />Salary: £52,417 to £59,345 per annum

Lecturer in Fashion Business Management and Fashion Marketing

University of Westminster - Design Creative and Digital Industries<br />Salary: £36,632 to £40,684 per annum (incl. LWA)

Director of Institutional Marketing and Communications

Imperial College London - Business School<br />Salary: £65,935 to £75,337 per annum

Meer externe vacatures »