EO

Littlebits maken elektronica-ontwikeling simpel als spelen met Lego (video)

28 januari 2014 om 10:07 uur - new York

Met een soort Lego voor de iPad-generatie wil MIT-wetenschapper Ayah Bdeir de creatieve kracht van elektronica voor veel mensen beschikbaar maken. Haar startende onderneming verkocht al honderdduizenden moduleblokjes, de zogeheten Littlebits.


Littlebits zijn vierkante elektronicamodulen met zijden van een inch lang, die met elkaar worden verbonden met behulp van magneten. De kleur van de blokjes is een indicatie voor de functie: .Voedingen, via knoopcel of USB-stekker, zijn blauw. Roze is voor de input, bijvoorbeeld uit sensoren of triggersignalen. Groen is voor de output, bijvoorbeeld in de vorm van een led. De verbindingsmodulen zijn oranje. Met de nu al 50 verschillende modulen zijn volgens het bedrijf ongeveer 150 000 verschillende circuits te combineren.

Dde in Beiroet geboren Ayah Bdeir kreeg het idee voor de Littlebits tijdens haar studie aan het MIT Media Lab. "Het is onze missie om de kracht van elektronica in ieders handen te leggen ", zegt ze over haar in 2011 opgerichte Open-Source-startup Littlebits. Het bedrijf kreeg onlangs de beschikking over $ 11 miljoen venture-kapitaal.

 

Kinderspeelgoed en rapid prototyping tegelijk

Het concept is buitengewoon geschikt om kinderen te leren omgaan met elektronica. "Het is een heel eenvoudige manier om kids te interesseren voor elektronica", zegt Bdeir, die inmiddels technologie-onderwijs geeft op de University of New York. Maar ze ziet nu dat ook volwassen ingenieurs de Littlebits gebruiken voor rapid prototyping: "Onze klantenkring is echt een bonte mix."

 

 De Littlebits zijn beschikbaar via de eigen Webshop, en ze worden internationaal uitgeleverd. Er ijn al starterkits vanaf $ 99. Een Littlebits-projectpagina geeft voorbeelden van het gebruik van de modulen. Het spectrum reikt daar van een simpel ledlampje tot een modulaire synthesizer of een kleine robot.

 

 

Reacties (1)

Toen ik 20 jaar oud was en dat is dus ruim 40 jaar geleden bestond er ook al iets dergelijk om bijvoorbeeld een AM radio te bouwen en met relais om bepaalde schakelingen te bouwen, later zelfs een systeem met blokjes die je echt aan elkaar kon klikken net als Lego om zodoende schakelingen te maken.
Niets nieuws alleen wat verder ontwikkeld mede omdat de componenten kleiner zijn geworden.
Toen ik mijn Elektronica opleiding ging doen waren er van die plastic bordjes waarop je o/a poortchips op kon drukken en dan met draadjes te verbinden tot bijvoorbeeld een Flipflop of een latch of een(stoplicht schakeling dit was toen 1 van de praktische opdrachten) in de opleiding.
Arend Wolbers, 29 januari 2014 12:29
 

Gerelateerd nieuws

3D-animatie met een pennenstreek (video)

Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is…

schema

Snelle verbinding tussen licht en elektronica

RUG-chemicus Ryan Chiechi heeft een systeem gemaakt dat met behulp van licht binnen enkele picoseconden van lage naar hoge geleiding is te schakelen. Op termijn kan zo'n systeem met behulp van organische moleculen…

Ontwerpstudio JasnaRok toont collectie met slimme kunststoffen en weefsels

Op de FashionTech Conference in Berlin en de Fashion Week in Amsterdam toonde het startende Antwerpse ontwerpdtudio Jasnarok hun ‘Fashion On Brainwaves' aan het publiek. Een deel van de collectie is gebasserd op…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Lecturer in Biology

Northeastern University London<br />Salary: £40,847 to £48,763

Partnerships Manager

Universities UK<br />Salary: £41,633 to £47,520 per annum (dependant on experience)

Videographer and Editor

University Of The Arts London<br />Salary: £32,624 to £39,342 per annum.

Senior Executive Assistant

City, University of London - President's Office<br />Salary: £41,732 to £48,350

Student Immigration Compliance & Advice Officer

Birkbeck, University of London - Registry Services<br />Salary: £29,392 to £32,962 per annum.

Meer externe vacatures »