06 september 2013 om 22:12 uur - Karlsruhe (D)
Geen wijnhandelaar wil dat zijn wijn een bittere afdronk heeft. Nu, met nieuwe sorteermachines met optisch herkenning moet dit gegarandeerd tot het verleden gaan behoren. De machine sorteert de oogst op kwaliteit - en dat bespaart de wijnboer het nodige arbeidsintensieve handwerk.
Als de vaten met druiven zijn afgeleverd komen ze via een transportinrichting een machine van Armbruster terecht die de druiven van de steeltjes scheidt. Vervolgens worde de druiven stuk voor stuk op een transportband geplaats met behulp van een nieuw ontwikkeld transportsysteem. "Het is belangrijk dat de druiven op de band terecht komen zonder ze te beschadigen", legt Dr. Kai-Uwe Vieth van het IOSB uit. De druiven worden dan met een snelheid van 3 m/s door de sorteermodule gevoerd. Het hart van de sorteermodule is een ‘high-speed' lijncamera, die het transport vastlegt door de vruchten de fotograferen - met 18 000 opnames per seconde.
Elk beeld wordt met behulp van IOSB-analysesoftware in milliseconden beoordeeld. De software bestuurt ook luchtmondjes die met perslucht alle vreemde objecten, zoals insecten, scheuten, steentjes of twijgjes, van de lijn blazen. Ook slechte of verkeerde druiven worden met de Waidelich-luchteenheid. De goede druiven vallen vervolgens in een container. "Onze sorteermodule is ontwikkeld om de mogelijkheden van de bestaande machines te overtreffen. Niet alleen worden vreemde objecten verwijderd, maar de druiven worden ook in verschillende kwaliteiten gesorteerd. Zo kan je exact de wijn maken die je wil", zegt Vieth. De camera wordt van tevoren geleerd welke druiven als ‘slecht'moeten worden beoordeeld. Schimmel, oorwurmen, blaadjes en een verkeerde rijpheidsgraad zijn typisceh afkeurcriteria. Gesorteerd wordt op basis van vorm en kleur
De onderzoekers zijn al in staat om met hun machine verschillende stadia van rijpheid te herkennen op basis van verschillende kleurnuances. In de toekomst willen ze dat het mogelijk wordt de rijpheid vast te stellen door het suikergehalte van de druif te bepalen."Wijnmakers bepalen het suikergehalte met een refractometer, die het mogelijk maakt op en schaal af te lezen in welke mate de suikermoleculen in de most de brekingshoek van het inkomende licht beïnvloeden. Hoe hoger het suikergehalte, hoe sterker het licht wordt gebroken. De lijncamera kan ook het gereflecteerde licht meten, omdat het een lichtgevoelige lijn is", legt Veth uit. De geïntegreerde lijnsensor is gevoelig voor zowel zichtbaar als onzichtbaar licht. Voor de laboratoriumanalyses die lopen terwijl de metingen worden verricht worden beeldsensoren gebruikt voor golflengtes van 240 tot 2500 nanometer. De sensoren genereren spectra voor elke pixel.
Elk uur verwerkt de sorteermachine een paar ton druiven. Rassen als Trollinger, Riesling, Weißburgunder and Lemberger zijn al met success gesorteerd en de projectpartners hebben de sorteerresultaten eensluidend als goed beoordeeld. In oktober wordt voor het eerst een geoptimaliseerd prototype getest dat de basis moet worden voor een productierijpe machine. Alle componenten die continu verder worden ontwikkeld en geoptimaliseerd - de toevoerunit, de camerabox en de lucht-uitstootunit - worden elkaar gehangen en getest - zodat de machine klaar is voor de oogst. Een tweede proeve van bekwaamheid op de volgende première in juni 2014: het proeven van de wijn door de wijnbouwexperts van de Hogeschoolt van Geisenheim. Veith en zijn projectpartners zijn er van overtuigd dat dat de wijnen een groot succes zullen zijn. "Het sorteersysteem helpt bij het verbeteren van de kwaliteit en het scheiden van de oogst in verschillende kwaliteitsniveaus. Dit maakt het voor wijnmakers mogelijk meer van hun topproduct te produceren."
Gerelateerd nieuws
Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is…
Een Amerikaanse professor ontwerpt samen met de Technische Universsiteit van Lausanne (EPFL) een miniatuur toestel voor het non-stop produceren van wijn en het beproeven van verschillende fermentatieprocessen. Het…
Op de FashionTech Conference in Berlin en de Fashion Week in Amsterdam toonde het startende Antwerpse ontwerpdtudio Jasnarok hun ‘Fashion On Brainwaves' aan het publiek. Een deel van de collectie is gebasserd op…
What makes you tick?
We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt.
Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?
PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...
Meest gelezen
Techvertorials
Vacatures
City St George’s, University of London - Property and Facilities<br />Salary: £32,982 to £40,521
Rambert School of Ballet and Contemporary Dance - HR<br />Salary: £27,500 to £31,000 per annum, pro rata, (actual salary £11,000–£12,400, 0.4 FTE pa) dependent on…
King's College London - King’s Sport & Wellness <br />Salary: £52,874 to £61,921 per annum, including London Weighting Allowance
London School of Economics and Political Science - International Growth Centre<br />Salary: £35,758 to £40,741 pro-rata, with potential to progress to £43,604
London School of Economics and Political Science - International Growth Centre<br />Salary: £52,806 to £60,705 pa inclusive with potential to progress to £67,357 pa…