EO

Helios ziet het licht

24 februari 2013 om 16:36 uur - Leusden

Het belooft opnieuw een huzarenstuk te worden: de beursgadget voor de 2013-editie van Electronics & Automation. Traditiegetrouw wordt aan de bezoekers van deze elektronicabeurs - die dit jaar plaatsvindt van 28 ... 30 mei in de Utrechtse Jaarbeurs - een speciaal ontworpen ‘hebbedingetje' uitgereikt, dat bovendien ter plekke, op de beursvloer, is geproduceerd.


Nou ja, ‘hebbeding' is een behoorlijk understatement voor het volwaardige elektronicaproduct dat deze keer de kers op de pudding van een beursbezoek moet vormen.  Het gaat om een compact meetinstrument om lichtbronnen te analyseren, dat is ontworpen door Kitt Engineering uit Enschede. Beursbezoekers verzamelen de hardware en de software voor de gadget op zes beursstands en beschikken dan direct over een compleet getest en gekalibreerd, werkend meetinstrument. Maar doordat de Helios - de gadget is vernoemd naar de Griekse zonnegod - is gebouwd op een open source Arduino Leonardo platform, zijn de mogelijkheden voor een fantasierijke bezitter onbegrensd. Zo is het bijvoorbeeld vrij eenvoudig om er computerapplicaties en apps voor te ontwikkelen. Maar ook kan worden geëxperimenteerd met andere sensoren of compleet andere toepassingen van het platform. Op de print zijn daartoe alle ingangen en uitgangen toegankelijk gehouden.

 

Lichtanalyse

De specificaties van de Helios als lichtanalysator: hij meet de verlichtingssterkte in lux, de kleurtemperatuur in Kelvin, de x-y-positie in het CIE-kleurdiagram en een benadering van de kleurweergave-index CRI. Over die laatste waarde wordt  momenteel in lichtkringen druk gediscussieerd - het zou niet de beste indicatie zijn voor de manier waarop mensen kleurweergave ervaren. Er wordt internationaal al jaren gesproken over een betere opvolger en het lijkt erop dat die zal worden gekozen uit zeven voorstellen met elk hun eigen voor- en nadelen. Volgens ingewijden wordt het waarschijnlijk de Color Quality Scale (CQS), met als eenheid de Qa. Daar ligt dus meteen al een mooie uitdaging voor de Helios-bezitter.

 

Samenwerking

Het meest bijzondere aan de gadget is echter de manier waarop hij tot stand komt. In het Helios-project werken zo'n 45 bedrijven samen om te zorgen dat alle componenten en de bijbehorende software tijdig beschikbaar zijn en om te zorgen dat er op de beurs een volwaardige, werkende productielijn staat, die ook nog eens binnen enkele dagen moet worden geïnstalleerd. Dat is beslist geen vanzelfsprekende zaak. De kantoren van beursorganisator FHI worden dezer dagen met grote regelmaat bezet door allerlei werkgroepen die de ins en outs van het project tot in detail doorspreken. Want waar zoveel bedrijven samenwerken is coördinatie en communicatie een absolute voorwaarde om zo'n huzarenklus met  succes te klaren.

 

Live productie

Zo bevat de Bill of Materials voor de Helios bijvoorbeeld meer dan 200 componenten. Binnen het tijdsbestek van de beurs moet een kleine 2000 gadgets worden geassembleerd en getest - maar om ook de allereerste bezoekers al van een Helios te kunnen voorzien, zal een deel van de oplage vooraf worden geproduceerd. Toch betekent het dat er in de hectiek van de beurs nog permanent zo'n 70 tot 80 pcb's per uur moeten worden bestückt en getest. Voor de pick & place machine komt dat neer op 14000 componenten per uur.

 

Verder moeten bijvoorbeeld pennenbedadapters en software worden ontwikkeld voor de productietesten. De Helios ondergaat onder meer functionele testen, optische inspectie en boundary-scan testen. En voordat überhaupt aan de productie kan worden begonnen, moet de gadget eerst een EMC-keuring met goed gevolg doorstaan. Kortom: geen grapje, maar een serieus, professioneel productietraject. En het resultaat is dan ook telkens weer - de eerste gadget werd in 2007 live geproduceerd - een fraai voorbeeld van sterke samenwerking binnen de elektronica-bedrijfsketen.

 

Klik op het logo om een exemplaar van Helios te kunnen bemachtigen:

 

 

Gerelateerd nieuws

3D-animatie met een pennenstreek (video)

Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is…

Wijnmakers

Wijn maken op microschaal

Een Amerikaanse professor ontwerpt samen met de Technische Universsiteit van Lausanne (EPFL) een miniatuur toestel voor het non-stop produceren van wijn en het beproeven van verschillende fermentatieprocessen. Het…

schema

Snelle verbinding tussen licht en elektronica

RUG-chemicus Ryan Chiechi heeft een systeem gemaakt dat met behulp van licht binnen enkele picoseconden van lage naar hoge geleiding is te schakelen. Op termijn kan zo'n systeem met behulp van organische moleculen…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

KTP Associate

University of Greenwich - School of Engineering<br />Salary: £42,000 to £44,000 a £2k per annum dedicated training budget

Assistant Professor in Development Studies

London School of Economics and Political Science<br />Salary: £61,446 (no less than) per annum (pay award pending) and the salary scale can be found on the LSE website

Systems Operations Officer (Worktribe)

Royal Botanic Gardens, Kew<br />Salary: £36,338 to £41,747. Band D

Senior Academic Support Lecturer

University of the Arts London, Camberwell, Chelsea and Wimbledon<br />Salary: £50,961 to £61,398

Assistant Professor in International Relations and Sociology

Northeastern University London<br />Salary: £47,321 to £75,833

Meer externe vacatures »