EO

Nieuw plastic materiaal begint spontaan te wapperen in zonlicht (video)

04 juli 2016 om 13:51 uur - Eindhoven

Leg dit dunne laagje plastic in de zon, en het begint uit zichzelf onregelmatig te wapperen. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en Humboldt-universiteit in Berlijn presenteren dit materiaal ­- het eerste dat spontaan beweegt onder invloed van daglicht -in het tijdschrift Nature Communications. Volgens de onderzoekers is dit buigbare plastic onder meer geschikt als zelfreinigend oppervlak, bijvoorbeeld voor zonnecellen.


Materialen die uit zichzelf onder invloed van licht bewegen zijn sinds een aantal jaren een bekend fenomeen. Vaak is de bron echter ultraviolet licht, wat door de benodigde intensiteit het materiaal kan beschadigen. De uitdaging was om een materiaal te vinden dat dit gedrag vertoont bij zichtbaar licht, liefst onbewerkt zonlicht. De onderzoekers uit Eindhoven en Berlijn zijn daar nu in geslaagd met een dun laagje plastic met daarin zonlichtgevoelige moleculen (zogeheten azo-kleurstoffen). Gelegen in zonlicht, begint de dunne film spontaan en onregelmatig te slingeren.

 

Combinatie van factoren 

Waaróm het plastic dit doet kunnen de onderzoekers nog niet helemaal verklaren. "Het lijkt een combinatie van factoren", zegt TU/e-onderzoeker Michael Debije. "De lichtgevoelige moleculen buigen en rekken onder invloed van zichtbaar licht. Omdat deze moleculen vastgebonden zitten in het polymeer netwerkkristal resulteert dit in een soort krampachtig heen en weer bewegen van het materiaal. Er gebeurt vast nog meer - dat is wat we nu willen onderzoeken." 

 

Zelfreinigend 

Eén van de voornaamste mogelijkheden voor het materiaal is als zelfreinigend oppervlak. "Een oppervlak dat trilt in de zon maakt het zand en stof lastig om aan vast te blijven plakken", zegt Debije. TU/e-collega en medeonderzoeker Dick Broer voorziet bijvoorbeeld zelfreinigende zonnepanelen in de woestijn waar water niet voorradig is. Maar volgens de onderzoekers zijn tal van andere toepassingen mogelijk. "We hebben het effect net ontdekt; we verwachten dat veel onderzoekers hier opduiken en we er de komende tijd nog veel van gaan horen", aldus Debije.

 

Kamlesh Kumar et al., A chaotic self-oscillating sunlight-driven polymer actuator, Nature Communications (4 juli 2016).

 

 

Gerelateerd nieuws

Verslag Reach-voorlichtingsmiddag online beschikbaar

De Reach Helpdesk organiseerde op vrijdag 17 juni 2016 een tweede voorlichtingsbijeenkomst over Reach (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen). Doel was om MKB'ers met geen of…

Flink deel van de afvalberg kan de 3D-printer in

Voor 3D-printen heb je geen nieuw materiaal nodig, de bestaande afvalberg is hoog genoeg. Een Rotterdamse bedrijf maakt zijn filamenten voor 100 procent uit gerecycled kunststof en exporteert ze over de hele wereld.…

Betere, goedkopere zonnepanelen dankzij hybride perovskieten

Perovskieten kunnen zonnepanelen een stuk goedkoper maken en zorgen voor efficiëntere röntgendetectoren, waardoor artsen minder straling nodig hebben voor een scan. Hoogleraar fotofysica en opto-elektronica Maria…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Research Assistant (x2 posts)

UCL - Biosciences <br />Salary: £34,605 to £39,980

Lecturer in Acute and Critical Care

University of West London - College of Nursing, Midwifery & Healthcare<br />Salary: £44,559 to £51,013 per annum

Learning Technologist (Maternity Cover)

Queen Mary University of London - School of History<br />Salary: £42,405 per annum

Lecturer in Computer Science

University of Westminster - Computer Science and Engineering<br />Salary: £45,791 to £50,855 per annum (incl. LWA)

Visual Designer

University Of The Arts London<br />Salary: £32,624 to £39,342 per annum.

Meer externe vacatures »