EO

Rendement van toekomstige TL- en ledverlichting sterk verhoogd?

21 juni 2016 om 13:09 uur - Leuven

Onderzoekers van de KU Leuven en de Université de Strasbourg & CNRS ontdekten een nieuw materiaal, een fosfor, om TL- en ledverlichting in de toekomst nog efficiënter en goedkoper te maken. Ze maken daarbij gebruik van sterk lichtgevende clusters van zilveratomen en zeolieten, een soort mineraal.


Zilverclusters zijn materialen die bestaan uit slechts enkele zilveratomen. Een zilvercluster heeft opmerkelijke optische eigenschappen. Het huidige gebruik van dergelijke clusters is beperkt, omdat zij automatisch reageren tot grotere deeltjes, waardoor ze niet langer de juiste eigenschappen bezitten. Professor Hofkens en zijn team van de Afdeling Moleculaire Visualisatie en Fotonica vonden een manier om de zilverclusters gescheiden te houden van elkaar: door de clusters ‘onder te brengen' in de poreuze structuur van zeolieten. Het eindresultaat zijn stabiele zilverclusters die hun interessante eigenschappen behouden.

 

Zeolieten 

Zeolieten zijn mineralen die beschikbaar zijn in de natuur of synthetisch gemaakt kunnen worden op industriële schaal. Ze hebben een zeer rigide en goed bekende structuur die bestaat uit kleine kanalen en holtes, waardoor ze al gebruikt worden voor heel wat huishoudelijke en industriële toepassingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan waspoeder of waterzuivering.

 

Professor Maarten Roeffaers van het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse werkte aan het onderzoek mee: "Zeolieten bevatten natrium- of kaliumionen. Via ion-uitwisseling konden we deze ionen vervangen door zilverionen. Om de gewenste clusters te krijgen, hebben we de zeolieten met daarin de zilverionen verwarmd, waardoor de ionen samenklitten tot zilverclusters."

 

Vorm is essentieel

Nadien namen de onderzoekers, in samenwerking met het laboratorium vastestoffysica onder leiding van professor Peter Lievens, de eigenschappen van deze nieuwe ‘zilverzeolieten' onder de loep. Aan de hand van geavanceerde technieken konden ze vaststellen dat de structurele, elektronische, en optische eigenschappen van het zeoliet sterk werden beïnvloed door de zilverclusters. Zo kwamen ze erachter dat de vorm van de zilverclusters essentieel is om de gewenste fluorescentie-eigenschappen te bekomen.

 

Professor Johan Hofkens licht toe: "Clusters van zilveratomen kunnen zich op verschillende manieren organiseren, bijvoorbeeld als een lijn of als een piramide. Het is deze piramidale vorm die we nodig hebben om de gewenste fluorescentie-eigenschappen te verkrijjgen. Door de zilverionen in het zeolietrooster te verwarmen, nemen zij vanzelf deze vorm aan. Doordat zij als het ware ‘gevangen' zitten in de holtes van de zeolieten kunnen ze enkel een piramide vormen met maximaal 4 zilveratomen en dit is exact de vorm en grootte waarin de zilvercluster maximaal fluorescentielicht afgeeft, bijna 100%."

 

Deze bevindingen zijn van groot belang voor de toekomstige ontwikkeling van nieuwe TL- of ledverlichting of biologische beeldvorming. Dit niet alleen omwille van het vele licht dat de nieuwe fosfors afgeven, maar ook omwille van de lage kostprijs die de productie met zich meebrengt.

Tine Danschutter, KU Leuven

 

 

Gerelateerd nieuws

Wijnmakers

Wijn maken op microschaal

Een Amerikaanse professor ontwerpt samen met de Technische Universsiteit van Lausanne (EPFL) een miniatuur toestel voor het non-stop produceren van wijn en het beproeven van verschillende fermentatieprocessen. Het…

Ontwerpstudio JasnaRok toont collectie met slimme kunststoffen en weefsels

Op de FashionTech Conference in Berlin en de Fashion Week in Amsterdam toonde het startende Antwerpse ontwerpdtudio Jasnarok hun ‘Fashion On Brainwaves' aan het publiek. Een deel van de collectie is gebasserd op…

Webinar 'Gezond en Veilig Werken in Tijden van Robot1ser1ng'

Robotisering is een ontwikkeling die onze samenleving en economie grondig verandert. Dit gaat niet automatisch.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Research and Innovation Systems Assistant

London School of Economics and Political Science - LSE Research and Innovation<br />Salary: £29,935 to £33,104 per annum inclusive with potential to progress to £35…

Lecturer in Museum Studies

Birkbeck, University of London - School of Historical Studies<br />Salary: £42,365 to £44,683 per annum.

Head of Health and Safety Apprentice

University Of The Arts London<br />Salary: £50,961 to £61,398 per annum

Academic Governance & Quality Manager

The Institute of Cancer Research - Academic Services<br />Salary: £35,150 to £42,642 per annum

Research Technician

Imperial College London<br />Salary: £37,977 to £42,360 per annum

Meer externe vacatures »