EO

Proactief monitoren van hartfalenpatiënten

20 juni 2016 om 16:32 uur - Eindhoven

Thales Nederland, Ziekenhuis ZGT en de Universiteit Twente starten samen een pilotproject voor iMediSense: een app in combinatie met diverse sensoren voor hartfalenpatiënten. In het project is samenwerking gezocht met Vodafone voor de mobiele verbindingen en zorgverzekeraar Menzis als ondersteuner met de ambitie om na succesvolle afronding van de pilotfase de oplossing verder uit te rollen. De pilot gaat direct van start onder patiënten van Ziekenhuis ZGT.


iMediSense is een telemonitoring- en patiëntcoaching-platform. Naast registratie van een aantal gegevens door een mobiele app, beantwoordt de patiënt dagelijks enkele vragen. De informatie wordt verzameld op een centrale, beveiligde server waar de behandelend verpleegkundige en cardioloog inzage krijgen in de trendontwikkeling van de patiënt, opdat bij opmerkelijke uitkomsten tijdig kan worden ingegrepen.

 

Slimme integratie

Er worden al vele gezondheidapps voor smartphones aangeboden voor het meten van de hartslag,  bloeddruk, slaapcyclus,  gewicht, voeding, beweging enzovoorts. In iMediSense wordt een slimme combinatie gemaakt van al deze technieken die ook geïntegreerd wordt aangeboden aan het patiëntinformatiesysteem van het ziekenhuis.

 

Praktijkvoorbeeld

Voorbeeld: De patiënt voert dagelijks onder andere zijn gewichtsmeting uit met iMediSense (de meting verloopt via een bluetoothconnectie tussen sensor en app). In drie dagen tijd komt hij drie kilo aan. Dit kan betekenen dat de patiënt teveel vocht vasthoudt. Een duidelijk signaal waarop een cardioloog of verpleegkundige dankzij iMediSense tijdig kan reageren.

 

Waarom voor patiënten met hartfalen?

Hart- en vaatziekten behoren in Nederland tot de belangrijkste doodsoorzaken. Een op de vier Nederlanders sterft hieraan. Daarom is ervoor gekozen om iMediSense in eerste instantie voor patiënten met hartfalen in te richten. Bij succes van deze eerste pilot zal er ook gekeken worden naar andere toepassingen.

 

Rol Universiteit Twente               

De Universiteit Twente neemt de rol van wetenschappelijk researchcoördinator op zich. Hier wordt voornamelijk gekeken hoe deze eHealth technologie op een praktische manier patiënten kan coachen bij zelfzorg en hoe deze technologie in de medische praktijk zinvol ingevoerd kan worden ter ondersteuning van zorgverleners.

 

Gerelateerd nieuws

Wijnmakers

Wijn maken op microschaal

Een Amerikaanse professor ontwerpt samen met de Technische Universsiteit van Lausanne (EPFL) een miniatuur toestel voor het non-stop produceren van wijn en het beproeven van verschillende fermentatieprocessen. Het…

Ontwerpstudio JasnaRok toont collectie met slimme kunststoffen en weefsels

Op de FashionTech Conference in Berlin en de Fashion Week in Amsterdam toonde het startende Antwerpse ontwerpdtudio Jasnarok hun ‘Fashion On Brainwaves' aan het publiek. Een deel van de collectie is gebasserd op…

Elektronische neus spoort pesticiden en zenuwgas op

Een elektronische neus die schadelijke stoffen, zoals pesticiden en chemische wapens, in zeer lage concentraties kan opsporen, is nu mogelijk. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van het Centrum voor…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Research Assistant (x2 posts)

UCL - Biosciences <br />Salary: £34,605 to £39,980

Lecturer in Acute and Critical Care

University of West London - College of Nursing, Midwifery & Healthcare<br />Salary: £44,559 to £51,013 per annum

Learning Technologist (Maternity Cover)

Queen Mary University of London - School of History<br />Salary: £42,405 per annum

Lecturer in Computer Science

University of Westminster - Computer Science and Engineering<br />Salary: £45,791 to £50,855 per annum (incl. LWA)

Visual Designer

University Of The Arts London<br />Salary: £32,624 to £39,342 per annum.

Meer externe vacatures »