EO

Betere en slimmere materialen voor de toekomst (video)

12 juni 2016 om 15:14 uur - Delft

Hoe kunnen we nieuwe materialen, die bijvoorbeeld zijn ontwikkeld voor de industrie, ook bruikbaar maken voor de mens? Dit onderzoekt Kaspar Jansen, hoogleraar ‘Emerging Materials' aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. In zijn inaugurele rede tijdens het Future Materials event op 17 juni, neemt hij belangstellenden mee in de wereld van nieuwe, betere en slimmere materialen die de producten zoals we die kennen ingrijpend gaan veranderen.


kasparPraktische toepassingen onderzoeken van materialen die nu nog te duur zijn, maar in de toekomst veel gebruikt gaan worden. Dat is de missie die hoogleraar Kaspar Jansen zichzelf meegeeft in de nieuwe leerstoel ‘Emerging Materials'. Jansen: "We gebruiken nu veel standaard materialen, zoals hout en plastic. Het wordt steeds belangrijker hoe we materialen kunnen hergebruiken. Denk aan champignondraden: schimmels die uitharden en waar je weer slippers van kunt maken."

 

Smart materials

Materialen moeten ook slimmer worden. In het Europese onderzoekprogramma Light.Touch.Matters van Horizon2020 ligt de nadruk op het ontwikkelen van slimme materialen die het welzijn van de mens verbeteren, maar dit reikt verder dan de medische wereld. Kaspar Jansen ging aan de slag met smart materials. Jansen: "Slimme materialen zijn materialen die signalen kunnen waarnemen, bijvoorbeeld door aanraking, of juist feedback geven door op te lichten (luminescentie)."

 

Dit principe is duidelijk zichtbaar in de speciaal ontworpen paraplu: zodra de druppel de paraplu bereikt, licht het materiaal op. Lichtgevende stof is ook toegepast in de Life Saver, ontwikkeld door VanBerlo in het Light.Touch.Matters project. Een reanimatievest dat aangeeft waar je de elektroden moet plakken en met groen en rood licht feedback geeft of je hard genoeg drukt tijdens het reanimeren.

 


  

Revolutie in design

De nieuwe materialen zorgen ook voor een revolutie in het design: "Waar voorheen de ontwerper de vorm van het product bepaalde, wordt het nu mogelijk dat de consument de vorm bepaalt. Denk aan lichtgevende verf, dat zal in de toekomst goedkoper worden waardoor mensen de verf zelf kunnen aanbrengen op voorwerpen of textiel. Dit is nuttig, want lichtgevende kleding komt ten goede van de veiligheid op de weg." 

 

Tentoonstelling ‘Future Materials'

Tijdens het Future Materials event vindt ook een tentoonstelling plaats. Bezoekers kunnen nieuwe materialen die zijn ontwikkeld binnen het Europese Light.Touch.Matters onderzoeksproject zien en ‘bedienen'. Binnen het project zijn nieuwe slimme materialen ontwikkeld die aanraakgevoeligheid combineren met luminescentie. De basistechnologieën zijn lichtgevende ‘piezo plastics' die aan de TU Delft zijn ontwikkeld, en organische licht-emitterende diodes, ofwel oled's.

 

De faculteit Industrieel Ontwerpen organiseert op vrijdag 17 juni 2016 het symposium Future Materials. Het symposium combineert de resultaten van het Europese onderzoeksproject Light.Touch.Matters met de inaugurele rede van Kaspar Jansen, professor Emerging Materials. Kijk voor meer informatie op: www.io.tudelft.nl/futurematerials

 

Gerelateerd nieuws

Goede Praktijken Competitie 2016-17

Organisaties die aan actief beheer doen inzake veiligheid en gezondheid op het werk en daarbij rekening houden met een duurzaam arbeidsleven en een vergrijzend personeelsbestand kunnen meedoen aan de 'Goede…

€ 850.000 voor onderzoeksprojecten Avans en MKB

Onderzoekers van Avans Hogeschool hebben € 850.000 financiering binnengehaald voor onderzoek samen met het MKB. Het nationaal regieorgaan praktijkgericht onderzoek SIA kende in deze ronde 16 financieringen toe. Drie…

Webinar 'Gezond en Veilig Werken in Tijden van Robot1ser1ng'

Robotisering is een ontwikkeling die onze samenleving en economie grondig verandert. Dit gaat niet automatisch.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Research Project Officer

Imperial College London - Academic Services<br />Salary: £38,977 to £43,360 per annum

Lecturer / Senior Lecturer in Information Systems Management (T&S and T&PP)

Queen Mary University of London - School of Electronic Engineering and Computer Science<br />Salary: £49,785 to £69,114 per annum (pro-rata)

Product Developer

Imperial College London - Chief Operating Team<br />Salary: £54,927 to £65,935 per annum

Research Associate in Influenza Viruses

Imperial College London - Faculty of Medicine<br />Salary: £46,593 to £54,630 per annum

Postdoctoral Research Assistant

Queen Mary University of London - Barts Cancer Institute<br />Salary: £40,223 to £49,785

Meer externe vacatures »