EO

Researchproject leidt - zeldzaam snel - tot sapcentrifuge

24 mei 2016 om 11:37 uur - Enschede

Mede dankzij afstudeerder Ruben Borgonjen (24) van de Universiteit Twente kon Philips onlangs een unieke sapcentrifuge op de markt brengen. Borgonjen deed zijn bacheloropdracht van Industrieel Ontwerpen bij Philips en legde de basis voor de ontwikkeling van deze juicer. "Ik ben ontzettend blij. Het komt niet vaak voor dat een researchproject zo snel leidt tot een product."


De mede door Borgonjen ontwikkelde Philips HR1897/30 Avance Collection is een sapcentrifuge met micromasticating-technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk sap uit de ingrediënten wordt geperst. "Dankzij de pre-clean-functie worden de laatste druppels sap uit de sapcentrifuge geperst, terwijl het apparaat tegelijkertijd aan de binnenkant wordt gereinigd", vertelt Borgonjen. "Omdat er geen zeef in zit, heb je geen geknoei meer met schoonmaken. Het apparaat is makkelijk uit elkaar te halen en is in een paar seconden schoongespoeld."

 

Massaproductie

Een half jaar lang investeerde Borgonjen bijna al zijn tijd in het ontwikkelen van concepten en prototypes bij Philips. "Eerdere sapcentrifuges waren vooral groot en verschrikkelijk schoon te maken. Ik heb hard gewerkt om stappen te maken. Op een gegeven moment kwamen de ontwikkelingen onder de aandacht bij het management van Philips. Toen ging het snel. Na mijn bacheloropdracht is het apparaat doorontwikkeld en maakten de specialisten alles gereed voor massaproductie. De juicer wordt nu wereldwijd verkocht, zelfs in China. Heel gaaf natuurlijk."

 

Samenwerken

Borgonjen werkte tijdens zijn afstuderen veel samen met andere disciplines, iets wat hij in zijn studie leerde. "Ik ben niet alleen blij met het eindproduct, maar ook zeker met die samenwerking. Om zoiets te bereiken, moet je als ontwerper zowel met technische mensen als management communiceren. De insteek van Industrieel Ontwerpen in Twente is breed en heeft mij hierbij goed geholpen. Ik leerde bijvoorbeeld om me met productiekennis te richten op belangrijke fasen die het productontwerp opvolgen".

De samenwerking met diverse disciplines heeft er mede voor gezorgd dat deze research & development opdracht bij een bedrijf als Philips zo snel tot een marktgeschikt product heeft geleid.

 

Borgonjen werd tijdens zijn bachelor afstudeeropdracht begeleid door Hiske Schuurman. Hij voltooide ook zijn master Industrial Design Engineering met een thesis over Product Lifecycle Management bij Daimler AG (bekend van Mercedes-Benz en Smart). Daarin  werd hij succesvol begeleid door UT-hoogleraar Marco Groll van de leerstoel Integrated Lifecycle Management van de faculteit CTW. Borgonjen werkt inmiddels als senior product lifecycle management architect bij ASML in Veldhoven.

 

 

Gerelateerd nieuws

Wijnmakers

Wijn maken op microschaal

Een Amerikaanse professor ontwerpt samen met de Technische Universsiteit van Lausanne (EPFL) een miniatuur toestel voor het non-stop produceren van wijn en het beproeven van verschillende fermentatieprocessen. Het…

Ontwerpstudio JasnaRok toont collectie met slimme kunststoffen en weefsels

Op de FashionTech Conference in Berlin en de Fashion Week in Amsterdam toonde het startende Antwerpse ontwerpdtudio Jasnarok hun ‘Fashion On Brainwaves' aan het publiek. Een deel van de collectie is gebasserd op…

Elektronische neus spoort pesticiden en zenuwgas op

Een elektronische neus die schadelijke stoffen, zoals pesticiden en chemische wapens, in zeer lage concentraties kan opsporen, is nu mogelijk. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van het Centrum voor…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Student Appeals, Complaints and Misconduct Caseworker

University of Westminster - Quality and Standards Office, Academic Registrar’s Department<br />Salary: £34,029 to £38,252 per annum (Incl. LWA)

Lecturer in Psychotherapy - Academic Education Pathway

King's College London - Department of Psychological Medicine<br />Salary: £51,974 per annum pro rata, including London Weighting Allowance

Research Assistant

Queen Mary University of London - School of Languages, Linguistics and Film<br />Salary: £36,572 per annum pro rata.

Research Fellow in Digital Twin for Hydropower at UCL

UCL - The Bartlett Faculty<br />Salary: £42,099 to £50,585

Policy Fellow (Public Finance)

UCL - Institute for Innovation and Public Purpose (IIPP) <br />Salary: £42,099 to £50,585

Meer externe vacatures »