EO

172 TWh besparen in de keuken

06 maart 2016 om 15:55 uur - München (Duitsland)

Simpelweg het licht af en toe uitschakelen? Voor de World Energy Efficiency Day op 5 maart circuleerden talrijke ideeën om energie te besparen. Infineon Technologies liet zien hoe een techniek van energie-probleemgevallen in de woning rendementstovenaars kan maken. Alleen al op de wereldwijde vermogensconsumptie van koelkasten kan jaarlijks 172 terawattuur (TWh) worden bespaard. Dat is meer dan een land als Zweden jaarlijks gebruikt. De techniek hierachter is de inverter.


In vroeger tijden lieten fijnproevers ijs uit de bergen halen om hun wijn te koelen en hun voedsel vers te houden. In Duitsland leverde de ‘ijsman' tot in de jaren '50 nog blokken ijs. Daarna nam de elektrische koelkast het over - en steeg de vermogensconsumptie.


Volgens marktonderzoekers waren er in 2015 wereldwijd ongeveerd 1,33 miljard koelkasten, grotendeels al wat oudere apparaten. Elke koelkast gebruikt gemiddeld ongeveer 480 kilowattuur per jaar. Zelfs een TV-toestel van 9 jaar oud dat dagelijks vier uur wordt gebruikt, consumeert jaarlijks maar 160 kWh. Dat betekent dat de koelkast nog steeds een van de grootverbruikers is in de woning, en de basistechniek ervan is al tientallen jaren onveranderd gebleven. Een conventionele motor kent alleen ‘aan' en ‘uit' en heeft dus maar twee vermogensniveaus: geen vermogen en vol vermogen. Vol vermogen betekent het hoogste energiegebruik. Bij de aanschafprijs kun je dus de significante elektriciteitskosten gedurende de levensduur optellen - en het negatieve effect op het milieu.


Er zijn al energiebesparingschips die de vermogensconsumptie in veel nieuwe huishoudelijke apparaten met meer dan 30% reduceren. Halfgeleiders reguleren de stroom en passen de prestaties van de motor aan bij de behoefte op elk moment. De basis daarvoor is een inverter en daarom spreekt Infineon  over ‘inverterization'. Inverters worden in de industrie al veelvuldig gebruikt voor de regeling van motoren.

Het principe is simpel: om een huishoudelijk apparaat efficiënt te laten werken, meten sensoren constant de gewenste waarden. Bij een koelkast gaat dat bijvoorbeeld om temperatuur, luchtvochtigheid en motorsnelheid. Een microcontroller gebruikt de sensordata om de vereiste besturingscommando's te berekenen, De vermogenshalfgeleiders vertalen dat in de ideale compressorsnelheid. Dat is veel efficiënter dan het voortdurend volledig aan- en uitschakelen van de motor.


Om het mogelijk te maken dat slimme huishoudelijke apparaten de standaard voor de toekomst worden, ontwikkelt Infineon halfgeleiders voor deze invertertechniek. Het voorbeeld van de koelkast laat zien hoe veel vermogen kan worden bespaard. Een inverter reduceert het verbruik met gemiddeld 144 kWh per jaar. Met 1,2 miljard oude koelkasten betekent dat jaarlijks een wereldwijde besparing van 172 TWh.


Over de hele wereld zal state-of-the-art energiebesparende elektronica geleidelijk worden geïntegreerd in huishoudelijke apparaten. Maar dat is niet het enige waarop kan worden bespaard: verlichting neemt 20% van de wereldwijde vermogensconsumptie voor rekening. Me het gebruik van led's en verlichtingsregeling kan dit met twee derde worden gereduceerd.  

 

Infineon geeft meer informatie over energiebesparing op http://www.infineon.com/cms/en/about-infineon/company/our-contribution/energy-efficiency/.

 

infografiek

 

Reacties (2)

De inverter is al in gebruik bij de duurdere vrieskasten,maar helaas gaat de inverter na een jaar of 8 stuk dan moet er een nieuwe koel/vriezer gekocht worden.
Weg besparing .
De afval berg groeit weer.



Ron, 7 maart 2016 19:22
Een besparing van 25% zoals voorgesteld zal vast mogelijk zijn door het toepassen van inverter techniek. In de industrie gebeurt dit al op grote schaal voor mechanische aandrijvingen. Het lijkt echter voornamelijk een praatje ten gunste van het eigen product = inverters. Met het toepassen van goede isolatie, duurzame rubbers enzovoord is een nog veel grotere besparing haalbaar. Ditzelfde geldt ook voor andere huishoudelijke apparatuur zoals bijvoorbeeld wasmachines en drogers. Zo lang fabrikanten nog steeds de vrijheid hebben apparatuur te leveren die minder dan klasse A (met +, ++ of +++) hebben is het een kansloze strijd. Het zou goed zijn als hier overheid en fabrikanten de handen ineen slaan en komen tot het verminderen van onnodig veel energie vretende apparatuur. Ik heb een allergie tegen verboden zoals voor gloeilampen omdat dit veel te kort door de bocht is voor veel toepassingen). Uiteindelijk profiteert ook de gebruiker hiervan in de vorm van een lagere energie rekening, de meer investering in zuinigere apparatuur betaald zich ver binnen de levensduur van het apparaat terug.
Frank, 7 maart 2016 15:48
 

Gerelateerd nieuws

Wijnmakers

Wijn maken op microschaal

Een Amerikaanse professor ontwerpt samen met de Technische Universsiteit van Lausanne (EPFL) een miniatuur toestel voor het non-stop produceren van wijn en het beproeven van verschillende fermentatieprocessen. Het…

schema

Snelle verbinding tussen licht en elektronica

RUG-chemicus Ryan Chiechi heeft een systeem gemaakt dat met behulp van licht binnen enkele picoseconden van lage naar hoge geleiding is te schakelen. Op termijn kan zo'n systeem met behulp van organische moleculen…

Ontwerpstudio JasnaRok toont collectie met slimme kunststoffen en weefsels

Op de FashionTech Conference in Berlin en de Fashion Week in Amsterdam toonde het startende Antwerpse ontwerpdtudio Jasnarok hun ‘Fashion On Brainwaves' aan het publiek. Een deel van de collectie is gebasserd op…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Research Project Officer

Imperial College London - Academic Services<br />Salary: £38,977 to £43,360 per annum

Lecturer / Senior Lecturer in Information Systems Management (T&S and T&PP)

Queen Mary University of London - School of Electronic Engineering and Computer Science<br />Salary: £49,785 to £69,114 per annum (pro-rata)

Product Developer

Imperial College London - Chief Operating Team<br />Salary: £54,927 to £65,935 per annum

Research Associate in Influenza Viruses

Imperial College London - Faculty of Medicine<br />Salary: £46,593 to £54,630 per annum

Postdoctoral Research Assistant

Queen Mary University of London - Barts Cancer Institute<br />Salary: £40,223 to £49,785

Meer externe vacatures »