EO

‘Remembering Arra: a pioneer in Dutch computing' (video)

13 juni 2015 om 19:22 uur - Amsterdam

Op het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) vond de première plaats van de korte internetfilm "Remembering Arra: A pioneer in Dutch computing". De film is geproduceerd door Google en tot stand gekomen in samenwerking met het CWI, het nationaal onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Amsterdam. De film is te zien op het Google Computing Heritage Youtube kanaal.


De Nederlandse informatica schreef geschiedenis in de jaren vijftig. Toen zijn de eerste Nederlandse computers, de Arra I en de Arra II, ontwikkeld op het Mathematisch Centrum in Amsterdam (het huidige CWI) onder leiding van Aad van Wijngaarden, grondlegger van de Nederlandse informatica. Van Wijngaarden speelde een cruciale rol in het ontstaan van de Nederlandse hardware-industrie en de ontwikkeling van programmeertalen zoals Algol 60 en Algol 68. De in die talen geïntroduceerde concepten spelen tot op de dag van vandaag een grote rol in moderne programmeertalen.

 

 "De film laat het unieke verhaal zien van de Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam", zegt computerhistoricus Gerard Alberts. "Gerrit Blaauw, Jaap Zonneveld en Dirk Dekker brengen het verhaal van de Arra, of eigenlijk de twee Arra's, echt tot leven."

 

Google produceerde al verschillende internetfilms met het doel het Europees informatica-erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken en erkenning te bieden aan  de computerpioniers van vroeger. Na Groot-Brittannië, de Oekraïne, Israël en Oostenrijk, is nu ook voor Nederland een geschiedenisvideo beschikbaar. De Nederlandse film is tot stand gekomen met inhoudelijke bijdragen van informatica-historicus Gerard Alberts (UvA), Paul Klint, research fellow aan het CWI en computerpioniers Gerrit Blaauw, Dirk Dekker en Jaap Zonneveld.

 

"Nederland heeft veel betekend in de ontwikkeling van computers en het Europese internet. Met deze film willen we de aandacht op deze bijzondere geschiedenis vestigen", zegt James van Thiel, directeur Google Nederland. "De film toont mijlpalen uit de Nederlandse computergeschiedenis en laat ook zien dat vrouwen een belangrijke rol speelden bij de totstandkoming van de eerste Nederlandse computer. Dat is vandaag de dag nog steeds een actueel thema. Het is belangrijk dat we juist meisjes enthousiast maken voor exacte vakken en programmeren."

 

 

 

Gerelateerd nieuws

Wijnmakers

Wijn maken op microschaal

Een Amerikaanse professor ontwerpt samen met de Technische Universsiteit van Lausanne (EPFL) een miniatuur toestel voor het non-stop produceren van wijn en het beproeven van verschillende fermentatieprocessen. Het…

schema

Snelle verbinding tussen licht en elektronica

RUG-chemicus Ryan Chiechi heeft een systeem gemaakt dat met behulp van licht binnen enkele picoseconden van lage naar hoge geleiding is te schakelen. Op termijn kan zo'n systeem met behulp van organische moleculen…

konstantina

Slim opladen elektrische auto's laat stroomprijs dalen

Een elektrische auto volledig opladen kost soms meer energie dan een huishouden in een hele dag gebruikt. Als bestuurders thuiskomen van hun werk en allemaal op hetzelfde moment hun auto opladen, zou dat zelfs het…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 
test

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Research Project Officer

Imperial College London - Academic Services<br />Salary: £38,977 to £43,360 per annum

Lecturer / Senior Lecturer in Information Systems Management (T&S and T&PP)

Queen Mary University of London - School of Electronic Engineering and Computer Science<br />Salary: £49,785 to £69,114 per annum (pro-rata)

Product Developer

Imperial College London - Chief Operating Team<br />Salary: £54,927 to £65,935 per annum

Research Associate in Influenza Viruses

Imperial College London - Faculty of Medicine<br />Salary: £46,593 to £54,630 per annum

Postdoctoral Research Assistant

Queen Mary University of London - Barts Cancer Institute<br />Salary: £40,223 to £49,785

Meer externe vacatures »