EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Deze maand in A&B

Aandrijfnieuws - Nieuwe machinerichtlijn, Besturingstechniek - Noodbeveiliging windmolens, Motion Control - O-sys: precisie motion control, Mechatronische aandrijftechniek - Movigear: nieuw aandrijfsysteem, Maintenance Digest - Voorkom persluchtlekkages, ...

Deze maand in a&b
 

TU Delft-onderzoeker Martijn Wisse eerste hoogleraar Biorobotica in Nederland

27 juli 2015 om 12:12 uur - Delft

De TU Delft heeft Martijn Wisse benoemd tot hoogleraar Biorobotica aan de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE). Daarmee wordt Wisse de eerste hoogleraar Biorobotica in Nederland. Zijn benoeming versterkt het Delftse onderzoek en onderwijs naar de natuur als inspiratiebron voor het ontwerp van robots, en de samenwerking tussen mens en robot. "De (menselijke) biologie dient in dit vakgebied als voorbeeld voor hoe wij robots moeten ontwerpen. Er zijn in de natuur immers genoeg voorbeelden van ‘intelligente' ontwerpen. Zo hebben we bijvoorbeeld goed gekeken naar de manier waarop pezen aan de botjes van mensenhanden vastzitten. Met onder meer die kennis hebben we gevoelige robotgrijpers kunnen ontwikkelen die nu daadwerkelijk in de tuinbouw worden ingezet om kwetsbare producten op te pakken en te sorteren." 

De biologie is ook op een andere manier van belang voor dit vakgebied. Robots zullen namelijk hoe langer, hoe meer moeten kunnen samenwerken met mensen, in een ‘biologische' omgeving dus.

 

Magie

Wisse erkent dat er nog genoeg wetenschappelijke uitdagingen zijn bij de verdere ontwikkeling van de robotica. Hij licht er één voorbeeld uit. "De menselijke sensoren (ogen, oren en dergelijke) zijn eigenlijk veel te onnauwkeurig en te traag voor de prestaties die we leveren. Blijkbaar compenseren we op een of andere manier de foutjes in onze ‘sensorgegevens". De magie zit hem daarbij in training. We leren te compenseren. We willen dat principe ook overbrengen op onze robots.'

"Verder is het een cruciale wetenschappelijke uitdaging om alle aspecten van robotica, dus ontwerp, aansturing én sensoren, als één geheel aan te pakken."

 

MKB

Volgens Wisse kunnen de (bio)robots in principe industrie-breed worden ingezet, juist ook in het MKB. "De eerste toepassingen vinden we in de tuinbouw en in de metaalindustrie. Het gaat veelal om kleine bedrijfjes die nog heel veel repetitief handwerk verrichten, bijvoorbeeld dingen in doosjes stoppen of sorteren."

 

Er is discussie over de vraag of (dit soort) robots werkgelegenheid zullen weghalen. Wisse maakt zich daar niet heel veel zorgen over. "Het is uiteraard wel verstandig om deze ontwikkeling scherp in de gaten te houden. Natuurlijk zullen er bepaalde taken worden overgenomen door robots; volgens mij trouwens niet zo zeer in Nederland maar meer in landen als China. Maar aan de andere kanten biedt de verdere ontwikkeling van dit soort robotica enorm veel kansen voor Nederland, ook in termen van werkgelegenheid."

 

Over

Dr.ir. Martijn Wisse (1976) begon in 1994 met een studie Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en is sinds 2000 actief in de robotica. Aanvankelijk werkte hij aan menselijk lopende robots, waarvoor hij na zijn promotie in 2004 een Veni-subsidie ontving. Ook ontving hij in 2010 een Vidi-subsidie voor zijn onderzoek naar een natuurlijke manier van bewegen voor robots. Hij leidt sinds 2012 het Europese Factory in a Day consortium, dat ‘Plug & Work' robotoplossingen ontwikkelt voor het MKB. Ook is hij mede-oprichter van twee bedrijven: Lacquey, specialist in  food handling robots en robot systems integrator Delft Robotics

 

Wisse is mede-oprichter van het TU Delft Robotics Institute en is nauw betrokken bij regio-versterkende activiteiten, zoals de oprichting van het Robo Service Centre in Delft en de lancering van de International Masterclass Robotics ‘Robotics for Future'.

 

Zie ook

The future of robots: Martijn Wisse at TEDxDelft https://www.youtube.com/watch?v=PBEwZvD9Yow

TU Delft Robotics Institute http://robotics.tudelft.nl/

Gerelateerd nieuws

3D-animatie met een pennenstreek (video)

Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is…

Wijnmakers

Wijn maken op microschaal

Een Amerikaanse professor ontwerpt samen met de Technische Universsiteit van Lausanne (EPFL) een miniatuur toestel voor het non-stop produceren van wijn en het beproeven van verschillende fermentatieprocessen. Het…

Ontwerpstudio JasnaRok toont collectie met slimme kunststoffen en weefsels

Op de FashionTech Conference in Berlin en de Fashion Week in Amsterdam toonde het startende Antwerpse ontwerpdtudio Jasnarok hun ‘Fashion On Brainwaves' aan het publiek. Een deel van de collectie is gebasserd op…

Laatste nieuws

Foto

Een mooi eiland voor robots (storify)

Onderzoekers van het Los Alamos National Laboratory, de Northwestern University en de Rice University hebben een nieuwe stap gezet naar het gebruik van perovskietkristallen voor zonnecellen.

Een konijn zonder tandenborstel

Een konijn zonder tandenborstel

Als je medicijnen met een piepklein robotje precies op tijd bij exact het juiste orgaan wil laten afleveren, dan moet dat robotje daar geen uren over doen. Daarom heeft een team van wetenschappers uit de China, Israël…

3D-animatie met een pennenstreek (video)

Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is…

Meer nieuws »

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Lecturer in Biology

Northeastern University London<br />Salary: £40,847 to £48,763

Partnerships Manager

Universities UK<br />Salary: £41,633 to £47,520 per annum (dependant on experience)

Videographer and Editor

University Of The Arts London<br />Salary: £32,624 to £39,342 per annum.

Senior Executive Assistant

City, University of London - President's Office<br />Salary: £41,732 to £48,350

Student Immigration Compliance & Advice Officer

Birkbeck, University of London - Registry Services<br />Salary: £29,392 to £32,962 per annum.

Meer externe vacatures »

Poll

Test Kennis OD 1
 
 
Meer stellingen

Gratis nieuwsbrief

EOL