EO

Eén octrooi in 26 EU lidstaten stap dichterbij

19 december 2015 om 23:21 uur

Ondernemers die met innovatieve producten de Europese markt op willen, kunnen hun uitvindingen vanaf 2017 met één octrooi beschermen in uiteindelijk 26 landen. De deelnemende landen van het Europees Octrooibureau hebben de laatste drempel voor invoering weggenomen met het vaststellen van de hoogte van de vergoedingen.

 

Met de invoering van het Europees unitair octrooi komt een einde aan ruim 40 jaar discussie over voertalen en vergoedingen. De kosten voor het nieuwe Unitaire octrooi zijn vergelijkbaar met die van de huidige bescherming in vier landen: Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In deze vier landen worden de meeste Europese octrooien gevalideerd.

 

Eén octrooi en één rechtbank

Een ondernemer die een zaak wil aanspannen tegen inbreuk op zijn octrooi, kan vanaf 2017 terecht bij een nieuwe gespecialiseerde rechtbank met centrale vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en lokale vestigingen in vele andere landen, waaronder Nederland. De uitspraken van deze rechtbanken zijn bindend op de nationale markten van de deelnemende landen.

 

Voordeel voor Nederlandse ondernemers

Nederland heeft als klein land relatief veel baat bij het nieuwe octrooi. Nederland heeft van oudsher een open economie en de meeste bedrijven opereren internationaal omdat onze thuismarkt klein is. Bovendien ontwikkelen Nederlandse ondernemers relatief veel innovaties en willen uiteraard voorkomen dat een concurrent met hun uitvinding aan de haal gaat.

 

Het belangrijkste voordeel voor octrooiaanvragers is dat ze straks kunnen beschikken over één enkel octrooi voor een groot en groeiend deel van de EU. Een ander belangrijk resultaat is de oprichting van een gespecialiseerde Europese rechtbank met ervaren rechters voor de behandeling van alle Europese octrooien. Deze nieuwe rechtbank is ontworpen om sneller rechtszekerheid te geven en efficiënter te werken dan de huidige praktijk van parallelle nationale procedures.

 

Volgens opgave van het Europees Octrooibureau stond Nederland in 2014 met een recordaantal van 8.104 octrooiaanvragen op de derde plaats van octrooierende landen in Europa, na Frankrijk en Duitsland.

 

Kijk hier voor meer informatie.  

 

Laatste nieuws

Foto

Een mooi eiland voor robots (storify)

Onderzoekers van het Los Alamos National Laboratory, de Northwestern University en de Rice University hebben een nieuwe stap gezet naar het gebruik van perovskietkristallen voor zonnecellen.

Een konijn zonder tandenborstel

Een konijn zonder tandenborstel

Als je medicijnen met een piepklein robotje precies op tijd bij exact het juiste orgaan wil laten afleveren, dan moet dat robotje daar geen uren over doen. Daarom heeft een team van wetenschappers uit de China, Israël…

3D-animatie met een pennenstreek (video)

Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 

Gratis nieuwsbrief

Machine veiligheid nieuwsbrief

 

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Building Information Manager

University of the Arts London, Camberwell, Chelsea and Wimbledon<br />Salary: £42,477 to £50,961 per annum.

Department Manager

London School of Economics and Political Science - Department of Media and Communications<br />Salary: £50,606 to £58,505 pa inclusive with potential to progress to …

Student Welcome Officer

University of Westminster<br />Salary: £39,236 to £44,617 per annum (incl. LWA), NG5

PhD Studentship: Nanoengineering in Pharmaceutical Formulation

UCL - Department of Mechanical Engineering<br />Salary: Funding supports tuition fees at the Home/UK rate (currently £6,035 per year) and maintenance stipend (currently…

Course Support Manager

University of the Arts London, London College of Communication<br />Salary: £38,359 to £47,109 per annum

Meer externe vacatures »