EO

Wat is het Arduino platform?

29 april 2013 om 13:21 uur

Arduino is een open-source microcontroller platform. Dit betekent dat er door middel van hardware en software interactie met de fysieke wereld kan plaatsvinden. De Arduino kan via sensoren waarnemen en via actuatoren (led, servo's enzovoort) invloed uitoefenen op de omgeving. Daarnaast kan het communiceren met verschillende soorten andere software. enkele voorbeelden hiervan zijn Flash, Processing en MaxMSP.

 

Het platform is snel en toegankelijk, waardoor de gebruikersinstap laag is, wat erin resulteert dat zelfs een beginner op het gebied van programmeren en hardware interessante interactieve projecten kan maken. Kortom het platform maakt het gebruik van technologie toegankelijker. Dit is te zien aan de immense populariteit van het platform onder artiesten, ontwikkelaars en hobbyisten.

 

De Helios

Door het open-source karakter kan iedereen zelf een Arduino maken of naar eigen wens aanpassen. De Helios - de beursgadget van Electronics & Automation 2013 - is hiervan een voorbeeld. Dit ontwikkelbordje is gebaseerd op de Arduino Leonardo en is uitgebreid met:

  • Led matrix/led krant
  • RGB led
  • Drie witte ledjes
  • Een real time clock
  • Temperatuursensor
  • Kleurensensor
  • Wifly module
  • Een batterijhouder

 

De ontwikkelomgeving:  Arduino IDE

De Helios kan door middel van het Arduino IDE worden geprogrammeerd. Hiervoor wordt een uitgeklede versie van C++ gebruikt (wat echter niet betekent dat het alleen voor beginners is). Een programma dat voor een Arduino-compatibel platform wordt geschreven, heet een sketch en is onder te verdelen in twee delen: setup en loop.

 

De setup bevat onderdelen die maar een keer in de code hoeft worden uitgevoerd. Een goed voorbeeld van een element dat in de setup staat is de declaratie van de pennen die op het bordje aanwezig zijn. Om een led  te laten branden of om een sensor uit te lezen moeten ze op één (of meer) pen(nen) worden aangesloten. In de setup zal gedeclareerd worden op welke pennen de onderdelen zijn aangesloten en of er naartoe geschreven moeten worden of naar geluisterd moet worden.

 

De elementen die in de loop staan worden telkens in dezelfde sequentie herhaald. Hier kunnen we bijvoorbeeld een led laten knipperen door de spanning eerst hoog te maken (zodat de led gaat branden), een seconde te wachten en vervolgens de spanning laag te maken en weer een seconde te wachten. Als dit het enige is dat in de loop staat dan zal de sketch weer terug gaan naar het begin van de loop (de spanning zal dus weer hoog worden).

 

Om een sketch naar het bordje te uploaden moet het aangesloten zijn op de computer. Vervolgens zal de seriële poort en het type bordje moeten worden geselecteerd (Arduino IDE, Extra -> Seriële poort, Extra -> Board). Klik vervolgens op het pijltje (2e icoontje van links) om de sketch naar het bordje te uploaden, de IDE geeft zelf aan of dit succesvol (of niet) is verlopen.  

 

Wat hierboven beschreven staat is de basis van alle projecten die door middel van een Arduino-compatibel bordje kunnen worden uitgevoerd. Een meer gecompliceerde sketch zal meer/andere datatypen en zelfgemaakte functies bevatten. Tevens kan er gebruik worden gemaakt van externe libraries; dit zijn verwijzingen naar een stuk code (de bibliotheek) die vaak bestaan uit functies (boeken) die gecompliceerde taken uitvoeren.

 

Laatste nieuws

Foto

Een mooi eiland voor robots (storify)

Onderzoekers van het Los Alamos National Laboratory, de Northwestern University en de Rice University hebben een nieuwe stap gezet naar het gebruik van perovskietkristallen voor zonnecellen.

Een konijn zonder tandenborstel

Een konijn zonder tandenborstel

Als je medicijnen met een piepklein robotje precies op tijd bij exact het juiste orgaan wil laten afleveren, dan moet dat robotje daar geen uren over doen. Daarom heeft een team van wetenschappers uit de China, Israël…

3D-animatie met een pennenstreek (video)

Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 

Gratis nieuwsbrief

Machine veiligheid nieuwsbrief

 

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Student Appeals, Complaints and Misconduct Caseworker

University of Westminster - Quality and Standards Office, Academic Registrar’s Department<br />Salary: £34,029 to £38,252 per annum (Incl. LWA)

Lecturer in Psychotherapy - Academic Education Pathway

King's College London - Department of Psychological Medicine<br />Salary: £51,974 per annum pro rata, including London Weighting Allowance

Research Assistant

Queen Mary University of London - School of Languages, Linguistics and Film<br />Salary: £36,572 per annum pro rata.

Research Fellow in Digital Twin for Hydropower at UCL

UCL - The Bartlett Faculty<br />Salary: £42,099 to £50,585

Policy Fellow (Public Finance)

UCL - Institute for Innovation and Public Purpose (IIPP) <br />Salary: £42,099 to £50,585

Meer externe vacatures »