EO

Lichtste materiaal ter wereld

21 november 2011 om 21:52 uur

Een groep Amerikaanse engineers zegt het lichtste materiaal ter wereld te hebben vervaardigd. Het bestaat uit minuscule holle metalen buisjes die zijn gerangschikt in een raamwerk van kruisende diagonale patronen met lege ruimtes tussen de buisjes.

 

Volgens de onderzoekers is het materiaal 100 maal lichter dan piepschuim en heeft het buitengewoon hoge energie-absorptie-eigenschappen. Toepassingen zien zij in nieuwe generaties batterijen en voor het dempen van geluid of trillingen.

Het materiaal werd gemaakt door de University of California, Irvine, HRL Laboratories en het California Institute of Technology. "Het geheim zit ‘m in het maken van het raamwerk van met elkaar verbonden holle buisjes, met wanden die minder dan een duizendste van een haar dik zijn," zegt projectleider dr. Tobias Schaedler.

 

Lage dichtheid

Het materiaal heeft een soortelijk gewicht van 0,9 milligram per kubieke centimeter; het bestaat voor 99,99% uit lucht en voor 0,01% uit vast materiaal. De sterkte wordt vooral verkregen door de manier waarop de buisjes zijn geordend.

William Carter, bij HRL verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe materialen, trekt een vergelijking met veel grotere structuren met lage dichtheid: "De Eiffeltoren en de Golden Gate brug zijn relatief ook ongelooflijk licht, ten gevolge van hun architectuur. Wij brengen dat concept nu over naar micro- en nanoschaal."

 

Robuust

Om de sterkte van het materiaal te beproeven werd het samengedrukt tot de helft van de normale dikte. Na het wegnemen van de druk kwam het weer terug tot 98% van de oorspronkelijke dikte en bleef de vorm ongewijzigd. "Materialen worden gewoonlijk sterker als hun dimensie worden teruggebracht tot nanoschaal," zegt teamlid Lorenzo Valdevit.

 

 

Laatste nieuws

Foto

Een mooi eiland voor robots (storify)

Onderzoekers van het Los Alamos National Laboratory, de Northwestern University en de Rice University hebben een nieuwe stap gezet naar het gebruik van perovskietkristallen voor zonnecellen.

Een konijn zonder tandenborstel

Een konijn zonder tandenborstel

Als je medicijnen met een piepklein robotje precies op tijd bij exact het juiste orgaan wil laten afleveren, dan moet dat robotje daar geen uren over doen. Daarom heeft een team van wetenschappers uit de China, Israël…

3D-animatie met een pennenstreek (video)

Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 

Gratis nieuwsbrief

Machine veiligheid nieuwsbrief

 

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Building Information Manager

University of the Arts London, Camberwell, Chelsea and Wimbledon<br />Salary: £42,477 to £50,961 per annum.

Department Manager

London School of Economics and Political Science - Department of Media and Communications<br />Salary: £50,606 to £58,505 pa inclusive with potential to progress to …

Student Welcome Officer

University of Westminster<br />Salary: £39,236 to £44,617 per annum (incl. LWA), NG5

PhD Studentship: Nanoengineering in Pharmaceutical Formulation

UCL - Department of Mechanical Engineering<br />Salary: Funding supports tuition fees at the Home/UK rate (currently £6,035 per year) and maintenance stipend (currently…

Course Support Manager

University of the Arts London, London College of Communication<br />Salary: £38,359 to £47,109 per annum

Meer externe vacatures »