EO

Ontwikkelbord voor realisatie passieve HF-sensorapplicaties

25 mei 2016 om 11:56 uur

Voor het bouwen van toepassingen met passieve sensoren als onderdeel van een Internet of Things-omgeving heeft ON Semiconductor een ontwikkelmodule uitgebracht. Deze IoT Platform Development Kit werkt met de batterijloze sensoren van de fabrikant, die onder andere temperatuur, druk en vocht kunnen meten. Ze doen dat met behulp van een hoogfrequent ID-circuit dat wordt gebruikt voor zowel de herkenning als de data-uitwisseling en de voeding. De benodigde lezer maakt deel uit van de set. De print zelf bevat een ARM-processor, een aanraakgevoelig beeldscherm en componenten voor draadloze en bedrade communicatie.

 

Het internet der dingen is een van de aantrekkelijkste perspectieven voor de elektronica-industrie. Dat je de meest uiteenlopende, momenteel nog domme apparaten semi-intelligent met de gebruiker en met elkaar kan laten communiceren, zorgt voor een nieuwe dimensie aan toepassingsmogelijkheden en vooral ook voor een enorme afzetmarkt. Hoe groot die kan worden, hangt er mede van af hoe groot het domein aan objecten is dat in het IoT-universum kan worden opgenomen. Met zijn ontwikkelkit SensorRFgevk hoopt ON Semiconductor daar een stimulans aan te geven.

 

Passief

Een beperkende factor bij IoT zijn de kosten en de stroomverzorging. Het is een aardig idee als elk melkpak zelf kan melden of de inhoud nog geschikt is voor consumptie maar dat gaat niet werken als ze allemaal moeten worden voorzien van een kastje met opnemers, verwerkingseenheid, zender en batterij. Diverse fabrikanten werken dan ook aan de realisatie van passieve draadloze sensoren. Die reageren alleen als ze worden uitgelezen en halen daarbij de benodigde voeding uit hun omgeving zodat ze in principe overal op kunnen worden geplakt.

Dat geldt vrij letterlijk voor de SPS1-serie componenten van ON Semiconductor. Deze gedragen zich als elektronisch etiket dat desgevraagd informatie geeft over temperatuur, druk, luchtvochtigheid of nabijheid. Hoe dat in zijn werk gaat, kan nu worden getest met de bijbehorende ontwikkelkit SensorRFgevk. Programmeurs kunnen zich uitleven met de ARM Cortex 8-processor en diverse periferie, waaronder een aanraakgevoelig LCD en diverse communicatievoorzieningen zoals Wifi, Zigbee, Z-Wave, CAN, SPI en Ethernet. Ook een RFID-lezer maakt deel uit van het pakket.

 

Magnus S2

De RFID-lezer is een essentiële schakel in de keten want hij is niet alleen nodig voor het verzamelen van de data maar levert met zijn tussen 860 en 960 MHz in te stellen 32-dBm zender gelijktijdig het vermogen waaruit de sensoren hun voeding destilleren. De opnemers zelf, de SPS1M en SPS2T, maken hierbij gebruik van de Magnus S2-chips van RFMicron. Deze voorzien in een ontvangstcircuit dat zich automatisch afstemt op de zenderfrequentie en vervolgens zowel stroom produceert als de gemoduleerde data doorsluist.

magnus

Voor hun dataoverdracht en energievoorziening zijn de passieve sensoren afhankelijk van dit Magnus S2-circuit.

 

De SPS1M bepaalt de hoeveelheid vocht op een oppervlak en kan worden toegepast op onder andere kunststof, hout en gips. Hij meet 89 bij 24 mm en is daarmee even groot als de temperatuursensor SPS2T. Beide hebben behalve een uniek 64-bit identificatienummer128-bit elektronische productcode een door de gebruiker vrij inzetbaar geheugen van 144 bit.

 

http://nl.farnell.com

hollandsales@farnell.com

(030) 241 73 73

 

Laatste nieuws

Foto

Een mooi eiland voor robots (storify)

Onderzoekers van het Los Alamos National Laboratory, de Northwestern University en de Rice University hebben een nieuwe stap gezet naar het gebruik van perovskietkristallen voor zonnecellen.

Een konijn zonder tandenborstel

Een konijn zonder tandenborstel

Als je medicijnen met een piepklein robotje precies op tijd bij exact het juiste orgaan wil laten afleveren, dan moet dat robotje daar geen uren over doen. Daarom heeft een team van wetenschappers uit de China, Israël…

3D-animatie met een pennenstreek (video)

Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

What makes you tick?

We willen graag persoonlijk van u horen wat u inspireert en beweegt. 

Daarom vragen we u en uw collega's uit de engineering branche: What makes you tick?

what makes you tick 

 

 

PS Nieuwsgierig naar reacties van collega's? Klik hier...

 

Gratis nieuwsbrief

Machine veiligheid nieuwsbrief

 

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Social Media Officer, Health Equals

The Health Foundation<br />Salary: £35,578 (pro-rata) per annum plus excellent benefits

Lecturer (Teaching) in Audiology

UCL - Ear Institute <br />Salary: £51,474 to £60,521

Research Partnership Officer

London School of Economics and Political Science - PhD Academy<br />Salary: £33,558 to £38,541 pa inclusive with potential to progress to £41,404 pa inclusive of…

Complex Case Manager (Deputy Head of Wellbeing and Disabilities), 1.0FTE

University of Roehampton - Student Support and Success<br />Salary: £49,610 to £58,420 Grade RU09, per annum, inclusive of London Weighting

Research Fellow - Mathematical Modelling of Infectious Diseases

London School of Hygiene & Tropical Medicine - Department of Infectious Disease Epidemiology and Dynamics<br />Salary: £43,947 to £49,908 per annum (inclusive of…

Meer externe vacatures »