EO

Exactitude

16 juni 2016 om 10:02 uur

Vorige maand was ik even in Venetië en daar realiseerde ik me dat een gedetailleerde gedrukte plattgrond van die wirwar aan straatjes, steegjes en kanalen niet meer zou zijn te hanteren. De Argentijnse dichter Jorge Luis Borges beschreef in zijn korte verhaal ‘On exactitude in science' een rijk waarin cartografie tot kunst was verheven. Hun kaarten waren zo perfect dat de provinciekaart even groot was als een stad. De kaart van het rijk was zo groot als een provincie. Maar zelfs dat vond het cartografengilde niet voldoende: uiteindelijk maakten ze een kaart van het rijk die even groot was als het rijk zelf. Die punt voor punt exact overeenkwam met de werkelijkheid.

 

Dat is eigenlijk ook wat we nu aan het doen zijn, zei dr.ing. Marco Lisi onlangs op een door National Instruments georganiseerd Aerospace & Defence Forum. We creëren momenteel een nieuwe wereld, geen virtuele, maar een digitale, exacte representatie van de werkelijkheid. Dr. Lisi is bij het European Space Agency manager in het Galileo-project voor navigatiesatellieten. En satellieten hebben de cartografie letterlijk en figuurlijk tot een hoger niveau gebracht. Toch zijn we er nog niet, vindt Lisi. Al een paar eeuwen geleden werden er uiterst gedetailleerde kaarten getekend van Londen, netjes op schaal, met exacte afstanden. Als je nu een satellietfoto over zo'n oude kaart legt, zie je hoe precies men toen al te werk ging.

 

Maar de cartografen van nu zijn ook nog niet tevreden; het tekenen van zo'n oude kaart kostte een paar maanden en de satellietfoto is hoogstwaarschijnlijk ook al een paar maanden geleden gemaakt. Die geeft dus evenmin een beeld van de actuele werkelijkheid. Verder kun je dank zij Google Earth weliswaar inzoomen op de kaart en een wandeling maken rond, bijvoorbeeld, de Tower, maar je hoort niet het geluid van de kraaien, je voelt niet hoe warm het is en je mist het briesje dat over de Thames komt aanwaaien. Nog even geduld, voorspelt Marco Lisi, het komt er allemaal aan. Dankzij sensoren en Big Data.

 

Je krijgt dan meteen visioenen over de toekomst van het reisbureau. Ze hoeven alleen nog maar te zorgen voor een paar ventilatoren, UV-lampen, wat vocht, een hoofdtelefoon en een VR-bril. Dan kun je zonder files of lange wachttijden op vliegvelden een uurtje gaan liggen op de exacter digitale representatie van het strand van Juan-les-Pins. Of de Bahama's - allemaal voor hetzelfde geld.

 

Deze zomer blijft het jammer genoeg nog behelpen, maar het komt er aan. Nog eventjes wachten op de benodigde sensoren, actuatoren, Big Data en het Internet of Everything. Desondanks toch een fijne vakantie gewenst!

 

Henk de Vries

h.vries@mybusinessmedia.nl

 

 

Focus op...

 

Vacatures Betabanen

Research Assistant or Postdoctoral Research Assistant

Queen Mary University of London<br />Salary: £36,572 to £37,182 per annum.

Senior Research & Innovation Analyst

Queen Mary University of London<br />Salary: £42,405 to £49,785 per annum.

Equality, Diversity & Inclusion Advisor

The Royal Veterinary College, University of London - Principal’s Office<br />Salary: £38,721 to £49,521 per annum Including London Weighting

Associate Director of Portfolio

University of East London - Strategic Development & Delivery Directorate<br />Salary: From £70,913 per annum, inclusive of London Weighting

PhD Studentship: Turbulent/Turbulent Entrainment and its Importance for Cloud Microphysics

Imperial College London - Departments of Aeronautics<br />Salary: An annual tax-free stipend of £20,622.

Meer externe vacatures »

Expertblog MW

Strip!

Strip, tape, ribbon...we hebben allemaal verschillende aanduidingen voor het product dat het eenvoudigst...

Licht

Dit seizoen staat traditiegetrouw in het teken van het licht. Licht dat er nu even niet is en waar we...

Meer blogs »