Licht

Geplaatst op 01 maart 2014 om 00:58 uur Dit seizoen staat traditiegetrouw in het teken van het licht. Licht dat er nu even niet is en waar we allemaal weer naar uitkijken. Licht dat er niet is - dat is natuurlijk voer voor techneuten. Onze engineerende verre voorouders bedachten al fakkels, kaarsen en olielampjes om hun dagen te verlengen. En het is in de geschiedenis van de mensheid nog maar sinds kort dat we gebruik kunnen maken van gloeilampen en - nog recenter - spaarlampen en led's.

Vooral de led staat, na de uitbanning van het energieverslindende peertje, volop in de belangstelling. Ooit begonnen als lichtgevende speldenknop is hij nu ontwikkeld tot volwaardige lichtbron. In zijn kinderjaren moest hij dienen ter vervanging van het indicatielampje, maar dan met geringere vermogensopname, lagere prijs en langere levensduur - de ledjes in mijn tuner-versterker uit 1974 branden nog als een - zij het minuscuul - zonnetje.

 

Het Led Event, dat heel toepasselijk plaatsvindt tijdens de donkere dagen voor de Kerst - maakt duidelijk dat de led is uitgegroeid tot veelzijdige lichtbron - maar ook dat de techniek nogal wat voeten in de aarde heeft. Niet voor niets ontmoet op het event de elektronicasector de lichtarchitecten en armaturenontwerpers. Het gaat bij verlichting nu om parameters die vroeger niet of nauwelijks aan de orde kwamen, denk aan koelmethoden, power quality, kleurweegavekwaliteit en dergelijk. De led-driver is in een nieuw verlichtngssysteem minstens even belangrijk als de lamp zelf - en er zijn allerlei elektrotechnische specialismen nodig om te komen tot een goed product, dat een optimaal rendement oplevert, het lichtnet niet vervuilt en voldoet aan veiligheids- en EMC-eisen.

 

Op het Armaturenplein bij het Led Event is ongetwijfeld - net als onlangs weer op de Dutch Design Week - te zien waar het samenspel tussen techniek en vormgeving toe kan leiden: compleet nieuwe en innovatieve verlichtingsobjecten.

Dat is precies het soort innovatie waar het volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in ons land aan schort. We zouden ons onvoldoende bezig houden met de vraagL waarmee verdienen we over tien tot vijftien jaar onze boterham? De Raad heeft het vooral over economische consequenties van een haperend beleid, maar ik zeg: niet-innoverende MKB'ers, kijk toch eens om je heen.We hebben in ons land zoveel inspiratie en voedsel voor innovatie te bieden en we doen ons best om dat over het voetlicht te brengen. We staan als elektronicabranche klaar om de daarbij behorende technische oplossingen voor onze rekening te nemen. Neem een voorbeeld aan de eerder genoemde evenmenten - daar staan wel degelijk succesvolle ondernemers die zich onderscheiden met innovatieve producten en die daarmee zijn voorbereid op de toekomst. Zolang ze maar door gaan met innoveren, natuurlijk. Een nieuw voorbeeldje: voor de nieuwe beurs World of Technology and Science bestaan plannen om op verzoek ‘live', ter plekke een mechatronische ontwerp te laten opzetten.

Innovatie op een presenteerblaadje!

Henk de Vries

h.vries@mybusinessmedia.nl

 
© Engineersonline.nl