EO

Menu kennis

Kennispagina's overzicht
Thema veiligheid
Thema Electronica
 

Veiligheid van ICT uitdaging voor productiebedrijven

11 november 2015 om 13:42 uur

De beveiliging van de ICT vormt voor één op de vijf productiebedrijven in het MKB een grote uitdaging op ICT vlak. Bovendien is veiligheid voor een derde van de productiebedrijven een reden om cloudoplossingen te overwegen. Dat blijkt uit de resultaten van de MKB Cloud Barometer 2015 van KPN en Exact. Twintig procent van de productiebedrijven geeft bovendien aan dat ze te weinig kennis in huis heeft als het om ICT gaat.

 

In de productiesector wordt door bijna de helft van de medewerkers met privé-laptops gebruik gemaakt van het bedrijfsnetwerk. Ook met privé-smartphones of tablets maakt personeel verbinding met het computernetwerk van de zaak. Door de toename van deze verbindingen met privé-devices is het lastig om zicht te houden op de datastromen en de beveiliging ervan.

 

Beveiligen van ‘vreemde' apparaten

Met de toename van verschillende devices die verbinding maken met het netwerk, wordt de veiligheid van ICT steeds belangrijker. Toch maakt één op de tien productiebedrijven geen gebruik van beveiligingssoftware voor de PC's en laptops, zo blijkt uit de Cloud Barometer. Maar ook de beveiliging van smartphones en tablets is bij twee van de vijf bedrijven niet geregeld. En dat terwijl deze vandaag de dag net zoveel gevoelige informatie bevatten als andere devices. Denk aan productiegegevens, klantinformatie of personeelsgegevens die middels deze apparaten worden opgevraagd. Bovendien vraagt de koppeling van ‘vreemde' apparaten aan het bedrijfsnetwerk, om een andere aanpak en aangepaste beveiligingsprogramma's.

 

Verantwoordelijkheid bij leverancier

Ook al hebben ze het vaak dus nog niet geregeld, bedrijven realiseren zich terdege dat extra aandacht voor het beveiligingsvraagstuk nodig is. Zo overweegt ruim een derde van de ondervraagde bedrijven gebruik te gaan maken van cloudoplossingen omdat ze verwachten onder andere de beveiliging van de ICT beter te kunnen regelen op deze manier. Belangrijke reden daarvoor is dat cloudleveranciers over meer  expertise beschikken dan de ondernemers zelf. Het vraagstuk van veiligheid wordt dan uitbesteed, omdat bij software of opslag in de cloud de leverancier de zorg draagt voor de beveiliging. Bovendien is het bij cloud-oplossingen juist mogelijk om voor verschillende beveiligingsniveaus te kiezen. Extra gevoelige data worden bijvoorbeeld extra beschermd dankzij een authenticatielaag, zodra er ingelogd wordt met een ‘vreemd' device. Daarnaast liggen updates en andere aanpassingen in handen van de leverancier en ook daar hoeft de klant zich niet zelf mee bezig te houden, laat staan er de kennis van hebben of er in te investeren. De cloudleveranciers zorgen er voor dat de ICT-beveiliging altijd up-to-date is.

 

Back-up in de cloud

Door de alsmaar stijgende hoeveelheid data, is ook de veilige opslag ervan een groter aandachtspunt dan ooit te voren. Ruim de helft van de productiebedrijven geeft in de MKB Cloud Barometer aan dat er weliswaar regelmatig een back-up wordt gemaakt van de gegevens, maar dat deze meestal ook op dezelfde locatie, in eigen beheer, zijn opgeslagen. Dat betekent dat deze data erg kwetsbaar kunnen zijn in geval van calamiteiten. Bij brand of waterschade kan een bedrijf zo in één keer alle gegevens kwijt raken. Met een cloudoplossing is een back-up eenvoudig veilig te stellen, zonder dat een bedrijf zich bezig hoeft te houden met de randvoorwaarden van de serverruimte. Dat doet tenslotte de cloud-provider. Een oplossing die in het midden ligt kan ook een goed alternatief zijn. Bij colocatie behoudt een bedrijf de eigen servers, maar vestigt deze in een professioneel datacenter van en provider. De ondernemer kan daarbij zelf bij de apparatuur, maar profiteert wel van de goede veiligheidsfaciliteiten.

 

Overal toegang tot data

Ook in de productiesector worden steeds meer processen gedigitaliseerd. Door deze gegevens te combineren met cloudoplossingen biedt dat bedrijven mogelijkheden om locatieonafhankelijk processen te monitoren of te beïnvloeden. In geval van een productieomgeving kan zo bijvoorbeeld op afstand de gang van zaken in de gaten worden gehouden. Met de juiste oplossingen kan een productieproces zelfs worden bijgestuurd of aangepast, zonder dat men op de productielocatie aanwezig is. 

 

Flexibel op- en afschalen

Cloudoplossingen kunnen bovendien een positieve bijdrage leveren aan de groei en innovatie van een onderneming. Capaciteit is eenvoudig op en af te schalen en diensten zijn gemakkelijk aan te passen aan veranderingen binnen de organisatie, zonder dat er grote investeringen mee gemoeid zijn. De flexibiliteit van de cloud geeft productiebedrijven ruimte om te innoveren. Door gebruik te maken van de kennis en kunde van de cloudleveranciers, houden ze zelf meer tijd en energie over voor de corebusiness.

 

Rick van Schaik, VP Cloud Services bij KPN Zakelijke Markt